29. dubna 2018

Citrónovo-makové wafle s ricottou



Mák na každý pád.

1. pád  - Jé, hele! Kdo, co - mák!
2. pád - Bez koho, čeho - bez máku by to nebylo možný.
3. pád - Hned jak se koláč rozhodl, že na afterparty se půjde ke komu, čemu - k máku, šla jsem taky!
4. pád - Co je tady zase na podlaze za bordel? Vidím koho, co - mák!
5. pád - Máku! Máku! My tě pořád oslovujeme a voláme a ty nic, kamaráde! 
6. pád - Mlít se dá jenom o kom, o čem - o máku.
7. pád - Rozhodně ty wafle udělej s kým, s čím - s mákem.

Moje maková aféra se táhne už odmala.
Prababička mi na obídek vařila svoje legendární šišky s mákem, vždycky mi jich nandala vagón, přelila to asi hrnkem másla a byl to fakt ráj. 
Babiččin makový koláč se švestkami, mákem a drobenkou by zase měl dostat nějakou cenu a já hned druhou za to, že jsem schopná ho sníst natajnačku v kuchyni půl plechu a to jen proto, že za tu půlku už mi je fakt blbý jít. 
S dědou jsme na kolech zase jednou narazili na pole zralých makovic, zastavili, natrhali si makovice do batůžku a doma je pak otvírali, sypali do nich cukr a panákovali je. 
Na základce jsem začala odebírat křížovkářský časopis Makovice, oblíbila si osmisměrku a monitorovala nekonečný makový příběh.
A teď se můj mák hodně kámoší nejen se švestkou, ale i s citrónem! Hrajou spolu v tvarohu, koláčích, cupcakes a teď už i waflích.  Trochu se stresuju, jak se ti bude líbit můj makový úsměv. A co teda ten citrón? Tak dobře, škleb.

Nakoupit / navážit
(na 8 waflí)
  • 180g ječné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 30g rozehřátého másla
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo kokosového)
  • 1 a 1/2 lžíce citrónové kůry (asi ze 3 větších citrónů)
  • 80g ricotty
  • 1 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 180ml vody
  • 1 vrchovatá lžíce nasucho praženého máku
Postup
1) Tahle slunečná wafle je velká paráda a rychlovka! Nejdřív je potřeba najít waflovač, který bude pravděpodobně zarovnaný v komoře za zásobou čoček nebo ho vaše máma odvezla k babičce na půdu, protože doma se pletl a kdo by jako ty wafle dělal. Nebo waflujete poctivě? Teď už možná budete!.) Waflovač na místě? Super, tak to můžeme rozjet s citrónem. Citrónovou kůru nastrouháme a vypouklou stranou lžičky zapracujeme do třtinového cukru. Kůra se krásně rozvoní a je to naprostá symfonie!


2) Supr, supr, citrónový cukr doma! Čas na zbytek ingrediencí. Mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl smícháme v menší misce a dáme stranou. Ve větší míse dobře promícháme vejce, ricottu, vanilkový extrakt, vodu, rozehřáté máslo, citrónovou šťávu a náš voňavý citrónový cukr a už se blíží grande finále.



3) Mouka a suché ingredience už se nudí, tak je rychle přihazujeme do mokrých a promícháme, aby se všechno hezky spojilo. Není potřeba to nějak moc přemíchávat, těsto nemusí být úplně hladké.

4) Těsto doma, tak teď už jen přisypeme náš veselý nasucho opražený mák, zase lehce promíchneme a žhavíme waflovač!
























Vůně jako blázen, že jo! Už je jasné, že to bude sluncem zalitá snídaně!.)






























Už tasíte talíře, ovoce a javorový sirupy a těšíte se jako blázen? Jako jo! 

Nahoru to ještě můžete rozjet se skyrem nebo zakysanou smetanou a to už je fakt taková pecka, že asi budete muset zavolat kámoše, ať donesou prosecco a hodit to na celovíkendový brunch. Vidím to v jasně žlutých barvách!.)

Tak snídaňovým pártoškám zdar a dejte vědět, co vaše wafle, citróny a máky! <3


Originál receptu je podle Joy the Baker - http://joythebaker.com/ .

2 komentáře:

  1. Citrony, maky a snidanove partosky super! Díky za recept a hezký lásky čas!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee tak to mám velkou radost! <3 Zdravím všechny zúčastněné a užijte den! H.

      Vymazat