29. března 2018

Makové cupcakes s krémem z mascarpone s lyofilizovanou švestkou



Mák je mág!

Řekl jsem Heleně, ať na tom se mnou mákne, a ona mi nasypala tyhle černý semínka do klávesnice.
Je máklá. 

Sedmák
Osmák
Takže když jsi šesťák, tak je ti jasný, že před sebou máš ty nejlepší dva roky. 
A co bude po těláku?
Tak hádej, ale asi víš na co to končí, viď!*

Kolik máku tam vlastně mám dát?
Tolik, kolik vždycky.
Máksimum.




































Nakoupit / navážit
(na 24 mini cupcakes)

na těsto
  • 90g mletého máku
  • 90g hladké špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 70g bílého jogurtu
  • 2 lžíce medu (jestli máte rádi sladší, tak přitlačte na med nebo sirup)
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1lžička vanilkového extraktu
  • 150ml mléka
  • 30g rozehřátého másla 
na krém
  • 250g mascarpone
  • 100g tvarohu z papíru
  • 2 lžičky javorového sirupu (jestli máte švestkový sirup, tak to je taky paráda!)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 20g nastrouhané lyofilizované švestky (můžete koupit v Mixit)
na posyp
  • 1 lžíce nasucho praženého nemletého máku



Postup
1) Tak bude to hodně dobrý a hodně makový! Začneme s troubou na 200°C, připravíme si větší mísu a v ní smícháme mouku, prášek do pečiva a mák a pořádně promícháme. Teď už na nic nečekáme, máslo rohřejeme s medem, vmícháme do suché směsi a postupně přidáme zbytek ingrediencí, a pokaždé promíchneme, ať se nám to hezky spojí. Rychlovka, jak blázen, že jo! 



























2) Smícháno? Tak tasíme košíčky a formu a vesele plníme asi do 3/4 košíčku a házíme do trouby asi na 15 minut. Spodky by měly lehce zezlátnout, ale je škoda je přepéct, tak občas koukněte, jak se jim daří.










3) Ulalá makové nádhery na světě, tak je necháme chvilku odpočinout a vychladnout. Klidně si je můžete udělat den dopředu a zavřít do krabičky, vůbec to neva a další den už budete jen zdobit a pohoda jazz.










4) Čas na švestku a struhadlo! Švestka je kámoška, ale pozor na vlhkost. Jakmile máte třeba jen vlhké ruce, tak to švestka nasákne jak houba a pak už si nic nenastrouháte.) Úplně nejlepší je také otevřít pytlíček se švestkami těsně než s nimi budete pracovat, vlhnou jako blázen, takže jsem je musela objednávat dvakrát, protože první várku jsem otevřela, ochutnala a za pár týdnů byly tak zgumovatělé, že už to do krému nešlo. Švestka story měla ještě pokračování v tom, že když už jsem měla várku druhou a nezvlhlou, tak jsem žila v domnění, že stačí švestky do krému jen nalámat. Když se mi pak o chvíli později ucpala zdobička nasáklým kusem švestky, tak jsem se už tak neveselila a šla poslušně pro struhadlo. Takže sucho, struhadlo a všechno bude v pohodě.)















5) Krém je pohodička, mascarpone a tvaroh dobře promícháme, aby se hezky spojily a přihodíme zbytek ingrediencí se švestkou nakonec. Švestkový prach je lepší přidávat postupně a promíchávat, ať je to po jistotě.)

6) A teď už zdobíme a máme velkou radost, protože se to zadařilo jak blázen a máme před sebou švestkovo-makovou srandu! Ještě si nasucho opražíme mák a fešáky posypeme.



Bereš deku a já piknikový koš a cupcakes, jo?


















































Tak co vy a maková dobrodružství? Dejte vědět, jak vás to baví a jak moc se vaši máci kámoší se švestkou!

*Kdo se nechal u hádanky podat, tak po těláku bude zemák, jo))

Žádné komentáře:

Okomentovat