6. února 2018

Pohanková kaše s jablkem, kořením a rozinkami v rumu



Máme tady asi nějaký svatby!

Táži se Vás, pane Jablko, zda vstupujete dobrovolně do manželství se zde přítomnou slečnou Pohankou a budete jí ovocem se slupkou i bez slupky, v horkosti i studenosti?
Ano.

A táži se Vás, slečno Pohanko, zda vstupujete dobrovolně do manželství se zde přítomným panem Jablkem a budete mu kaší v mandlovém i rýžovém, v horkosti i studenosti?
Ano.

Tímto prohlašuji vaši kaši za právoplatně uzavřenou.

Krásná svatba to byla, hele, skořice měla na starosti prstýnky a ty potom hrozně pěkně voněly, muškátový oříšek vystoupil se svojí citrónovou kapelou a kakaové boby se postaraly o výzdobu. Jo a rozinky v rumu to zase rozjely a tančily až do rána, ale to je už taková jejich klasika.

Tady se kolem horké kaše fakt nechodí, tady se kolem ní tančí! Jsi ready na párty?


Nakoupit / navážit

na kaši
  • 60g pohanky lámanky nebo pohankového bulguru
  • 250ml mandlového/rýžového/sójového/kravského mléka 
  • špetka soli
nahoru
  • 1 střední šťavnaté jablko
  • lžička ghí
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1-2 lžičky rozinek v rumu
  • špetka hřebíčku
  • špetka nového koření
  • 1 celá skořice
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 lžíce vody
  • lžíce javorového sirupu
  • asi 3 drcené kakaové boby na posypání











Postup
1) Tahle kaše je fakt rychlovka a hrozná paráda! Voní jako blázen, takže ti z domova udělá jablečno-kořeněnou oázu a je jasný, že to ráno všichni chceme. Tasíme dva hrnce, do jednoho dáme pohanku s mlékem a solí a dáme stranou. Teď si už jen nakrájíme jablko na plátky, hodíme do menšího hrnce se zbytkem ingrediencí a pozvolna bubláme a sem tam promícháme, aby se všechny chutě hezky propojily. Na nic nečekáme a zapalujeme oheň i pod pohankou a vaříme do měkka. Kaši je lepší míchat, hlavně ke konci. Až hezky zhoustne a konzistence se vám bude líbit, tak je hotovo.




















2) Teď už stačí jen nalít do misky, přelít jablkem a kořeněným sirupem a posypat drcenými kakaovými boby. Jako jo!

Ranní veselost na místě! A jestli se vám úplně nepozdává pohanka, tak ji nahraďte třeba ovesnými vločkami nebo ječmenným bulgurem. Dejte vědět, jestli vás baví a co vy a rumová rána.))

4 komentáře:

  1. Mňam, hned bych si dala! Tvoje recepty jsou, co se týče psané formy, ty nejzajímavější a nejčtivější!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe moc děkuju a dej vědět, jak šmakovala kaše)))

      Vymazat