20. února 2018

Ovesná kaše s horkou borůvkou, mandlovým máslem a praženým kokosem



Tahle ovesná kaše je hrozný party zvíře a všechny ostatní kaše to o ní moc dobře ví. 
Ve světě kaší je něco jako Velký Gatsby, takže dorazíš a nestačíš se divit. 
Borůvky se kutálí po schodech, vráží do sebe, každou chvíli nějaká praskne a všude jsou fleky a nikdo to neutírá, protože prostě party, žejo. 
Kokos hrozně divočí a proskakuje ohnivou obručí a ty jen koukáš, jak hnědne a voní na celý sál a když dopadne, tak to hrozně hezky křupne. 
Semínka dělají show jako blázen a lehají si na rozžhavené uhlíky a co chvíli jedno čapne a jde se zchladit do mandlového másla, protože jsou přeci jen příbuzní. 
Jahoda stojí většinu večera na balkónku s drinkem, všechno pozoruje a jako půlnoční překvapení se spustí dolu na zlaté tyči a všechnu tuhle parádu na poslední chvíli rozstřelí.
Už je prostě úplně jasný, kdo tady dělá nejlepší party a já balim řasenky, tvářenky, lžíce a tak a sejdeme se víte kde, žejo!


Nakoupit / navážit
(na 1 kaši)

na kaši

  • 50g jemných sekaných vloček
  • 250 ml mandlového/sójového/kravského mléka
  • špetka mořské soli

na horké borůvky

  • 130g borůvek
  • lžička javorového sirupu
  • 1 lžíce vody
  • 1/2 lžíce citrónové šťávy
  • 1/4 lžičky ghí
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

nahoru

  • 1 lžička mandlového másla (vyplatí se udělat domácí a hodit do něj chai koření - kardamom, mletý zázvor, čerstvě mletý pepř, skořice, hřebíček)
  • 1-2 lžíce plátků kokosu (nasucho opražených)
  • 2 jahody
  • směs semínek (nasucho opražených)

Postup
1) Party začíná a my to divoce ladíme do borůvek. Borůvky a zbytek ingrediencí do hrnce a necháme lehce probublávat. Až se hezky prohřejou, tak je klidně i trochu pomačkáme, ať pustí šťávu. Divoká jízda! Když už mají borůvky našlápnuto na konec akce, tak nalijeme mléko do vloček, přidáme sůl a roztočíme to s kaší. Bude to rychlovka, tak mícháme, mícháme a až se nám bude konzistence líbit, tak konec varu a už tasíme misku.

























2) Kaše do misky, přelijeme ji horkou borůvkou, přidáme lžičku mandlového másla, kokos a semínka. Už tančíš? Já jo!



Už voláte vašeho nejlepšího party kamaráda? Bude bordel?

Tohle je prostě úplně jiná liga a jak tak nad tím přemýšlím, tak bude asi potřeba neděle, kámoši a  mimosa nebo aperol. Nad slunce jasný.

Dejte mi vědět, jak vás to baví a pošlete fotky z týhle velký party.)

P.S. Kdyby měl někdo náladu na domácí mandlové máslo, tak úplně jednoduše - trouba na 160°C, mandle na plech asi na 15-20 minut a pak už jen hodit do mixéru se špetkou soli a klidně i kořením a mixovat a počkat na správnou konzistenci.

Recept je inspirován receptem z kuchařky 26 Grains od Alex Hely-Hutchinson.

Žádné komentáře:

Okomentovat