18. prosince 2017

Vaječňák



Lidi kolem Vánoc pijou vejce. 
"Dáš si panáka vajec?" 
"No jasně, dám." 

Ale vážně. U prababičky Š. jsem chodila vybírat vajíčka z kurníku. To znáte? Člověk vezme ošatku a hledá ve slámě. Já teda chodila i ozbrojená s klackem, protože mě slepice tak nějak celkově dost děsí. Odmala. Jo, ale hlavně žijou 24 hodin denně v domnění, že kdokoliv přijde do výběhu, tak jim něco nese. Vůbec tomu taky nepomáhá, že mi kdysi můj starší bratranec vyprávěl, jak jednou slepice oklovaly jednu paní, která dostala infarkt u nich ve výběhu. 
Ale tohle jsou vlastně Vánoce a ne Halloween. Sorry.))


Když jsem pak byla trošku starší, tak se to hodně zlepšilo, protože prababička M. neměla slepice, ale zato měla ve skříňce u okna vaječňák.  No fakt tam byl. A byly tam taky Bonpari. Hrozně starý dědové Bonpari. Vaječňák byl ale junior a tak mezi námi vzniklo přátelství.

A teď je to nějak o 20 let dál, a já vždycky před Vánoci sedím v koupelně, ve vaně ledová voda a v ní hrnec a v něm já míchám kamaráda vaječňáka. A vzpomínáme spolu. Tak hele, byla by škoda, kdybyste si nezavzpomínali taky. Vzkaz v láhvi!




Nakoupit / Navážit
 (na 1,5l vaječňáku)
  • 8 žloutků
  • 1 Salko
  • 500ml tuzemáku
  • litr plnotučného mléka
  • 20g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka mořské soli
Postup
1) Startujeme akci vaječňák a budou to atmošky jako blázen! Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přimícháme extrakt a Salko, pořádně promícháme a přilijeme mléko. Všechno spojíme! Krásná hmota! Je čas se kamarádit.




2) Teď vlijeme do hrnce se silným dnem, přidáme sůl a mícháme a mícháme a zahříváme a mícháme. Vaječňák začne houstnout a lehce pěnit. To je v pohodě, ale neměl by se vařit. Až budete mít pocit, že má našlápnuto na var, tak odstavte.

















3) Teď napustíme hrnci studenou lázeň. Stále mícháme a směs se zběsile chladí. Nepolevujeme a vzpomínáme, co se nám kdy stalo hezkého. To všechno v tom vaječňáku pak bude.
Chladný vaječňák chce rum a i s rumem do chladu minimálně na 2 hodiny. Takže čaj a peřina? 

4) Na řadu přichází lahve. Na lahev trychtýř a na trychtýř jemné sítko. Sběračkou plníme, sítko zachytává a trychtýř to jistí. Nakonec špunt a radost. V chladu vydrží fakt dlouho. Ale u nás teda moc ne.) Tak darujte se, veselte se. 



















































Tak takhle by ty vánoční pohody šly, žejo!
Tak najděte pořádně tlustý ponožky, pořádně tlustou deku a pořádně tlustou knihu, nalijte si vaječňák a nejvíc si to užijte.
To neva, že je někdy Christmess, tohle bude zatraceně dobrý, slibuju!.)

Vánoční pusu!

Vaše Hladová

Za recept děkuju babičce Č., která nejenže umí nejlepší perníčky, ale taky ji v dětství napadl kohout a chápe tak můj stres ze slepičích výběhů.


2 komentáře:

  1. Moc díky za tento recept! Je vážně fantastický, dělala jsem ho jako vánoční dárek a všichni se olizovali až za ušima. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooj, super super!)) Díky moc za zprávu!))

      Vymazat