3. prosince 2017

 Crumble s dýňovým pyré a pekanovými ořechy



Krambl.
Kroasánt.
Kruela De Vil.
Krosček.
Kristms.
Krejzy.
Krokodájl.
Kroptop.
Krystl.
Krů.

Teď mě trochu mrzí, že se nejmenuju Kristýna, protože jsem si vždycky přála být v jedný partě s Kruelou a kroasántem.

Krejzy krů a dýně k tomu.










































Nakoupit / navážit
(na menší hlubší plech 20x25)

na crumble
  • 200g hladké mouky (pro bezlepek variantu je to super i s pohankovou)
  • 100g třtinového cukru
  • l/2 lžičky soli
  • 110g ovesných vloček (pro bezlepek pohankových)
  • 170g másla (chlazeného a nakrájeného na kostičky)
  • 80g pekanových ořechů
  • 9 půlek pekanových ořechů na ozdobu
na náplň
  • 300g dýňového pyré (pečená hokkaido je úplně ideální, ale kdyby se vám nechtělo dělat, dá se koupit třeba tady)
  • 150g žervé (nejlépe bez soli)
  • 60g třtinového cukru
  • 1 vejce a jeden bílek
  • lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu
Postup
1) Tak mi tak připadá, že málo věcí voní tak krásně jako tenhle crumble. To koření vás nadchne, tak si to hezky všechno připravíme a jdeme na to. Menší pekáč vymažeme a vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 200˚C a jedeme dál.

2) Jako první se budeme bavit s dýní. Nakrájíme ji na větší kusy a hodíme do trouby asi na 30 minut na jiný velký plech vyložený pečícím papírem, aby pěkně změkla a mohlo z ní být luxusní pyré.











3) Dýně se peče, tak jdeme na těsto. V míse smícháme mouku, cukr, vločky a sůl. Pořádně to promícháme, aby se to všechno spojilo a pak přidáme máslo nakrájené na kostičky a rychle ho prsty zapracujeme do suché směsi. Bude z toho vlastně něco jako drobenka. Vtipná vločková drobenka. Teď do toho ještě přidáme nahrubo nasekané pekanové ořechy, promícháme a odebereme z toho asi 220g směsi, kterou pak použijeme na horní vrstvu. Teď to ještě hodíme odpočinout do lednice, ať nám máslo zbytečně neměkne. 


4) Zbytek vločkové směsi vysypeme do pekáče a prsty rovnoměrně stlačíme na dno. Jde to dobře, takže sranda.





























5) Základ vyroben, tak se vrhneme na náplň. Pekáč klidně dejte odpočinout do lednice. Dýni rozmixujeme na kaši a v míse rozšleháme žervé, aby hezky povolilo a lépe se nám pak spojilo s dýňovým pyré. Teď už se ničeho nebojíme a přidáme cukr a pyré a šleháme dokud se to všechno nespojí. Když je spojeno, tak šleháme vesele dál a přidáme vejce a bílek, tak minutu to prošleháme a pak už přidáme jenom koření a vanilkový extrakt. Teď to ochutnejte. Jo, žejo?





























6) Jedeme dál a vyndaváme pekáč se základem z lednice, nalijeme do něj dýňovou náplň a hezky rozprostřeme.

7)  Na řadu přichází zbytek vločkové směsi, kterým posypeme náplň, ozdobíme pekanovými ořechy a teď už se jenom radujeme a házíme do trouby na 180˚C asi na 25 - 30 minut. Prostředek by se po upečení neměl klepat.

Upečeno? A vůně všude? Tak to necháme chvilku odpočinout a tasíme lžičky. Crumble se podle mě nejlíp jí rovnou z pekáče.))





















V zimě jasně jede krambl místo kroptopu! Dejte vědět, co vaše dýně a jak si rozumí s pekanem.

Původní recept je z webu Joy the Baker - http://joythebaker.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat