25. listopadu 2017

Jablečná buchta z pohankové mouky



Děda u oběda vyprávěl něco o odpařování alkoholu.
Vaříš - odpaříš.
Po obědě jsme se s osmiletou sestřenicí koukaly na Disney Sněhurku a ukázalo se, že Sněhurka a její ptactvo mají ty koláče hodně v malíku. Sněhurce po okrajích angreštového koláče skáčou roztomilí modří ptáčci, aby jí tam obtiskly pařátky a já to tady trapně napodobuju vidličkou, zatímco mě zlým okem z balkónu pozoruje vypelichaný holub. No, nevim teda.
Po scéně s koláčem přichází zlomová scéna s jablkem. Sněhurka padá k zemi a moje sestřenice úplně nechápe k čemu došlo. 

Vysvětlení:
T: "Tak to jablko bylo napuštěný jedem a jak do toho kousla, tak ji to složilo."
A: "Ježiši, ta je blbá, kdyby to upekla, mohlo se to asi odpařit."

Děda přikyvuje.
Upečeš - odpaříš.
Neasi, Sněhurko!

Stejně je ale asi lepší nebrat si jablka od divné staré paní s jedním zubem a černou kápí, kterou doprovází dva supi.

Ale tak nikdy nevíš a my jdeme radši žhavit troubu, ne?



























Nakoupit / navážit
(na hlubší plech 30x40)

na těsto
  • 400g nahrubo nastrouhaných jablek
  • 130g hladké pohankové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 200g bílého jogurtu
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky nadrceného hřebíčku
  • 4 lžíce datlového sirupu
nahoru
  • 600g jablek nakrájených na tenčí plátky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 6 lžic hladké pšeničné mouky (nebo pohankové/ovesné/rýžové pro bezlepkovou variantu)
  • 40g másla
  • 2 lžíce třtinového cukru











Postup
1) Bude buchta! Troubu nažhavíme na 180˚C, 400g jablek nastrouháme a zbytek nakrájíme na plátky, připravíme mísy a jedeme.
Nejdříve si připravíme jablka nahoru. Nakrájíme je na tenčí plátky, hodíme do mísy, přidáme skořici, strouhneme muškátový oříšek a 2 lžičky citronu a rukama promícháme, aby se jablka hezky obalila. Největší vůně! Teď rychle skočíme na drobenku, ať se s ní potom už nemusíme zdržovat. Hladkou mouku, cukr a studené máslo mneme prsty a tadáááá drobenka je na světě! Necháme ji odpočívat do chladu a jedeme dál.























2) Těsto na řadě! Mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli a necháme stranou. Do větší mísy hodíme nastrouhaná jablka, koření, jogurt, vanilkový extrakt, olej, 3 žloutky a datlový sirup. Všechno v míse, tak teď do toho přidáme směs z mouky s práškem do pečiva a solí a hezky to pomícháme. Spojeno? Tak si v jiné míse z bílků vyšleháme sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta.


3) Těsto doma, tak pekáč lehce vymázneme máslem, vyložíme pečícím papírem a těsto do něj nalijeme a co nejlépe rozprostřeme. Teď už jen skládáme jablka, posypeme drobenkou a pečeme asi 50 minut. Buchta už voní na celý dům? Tak ji necháme odpočinout a jdeme hledat kakao, golden milk, earl grey nebo tak.











Podzim se peče!


Buchta zásadního jablečného rázu! #tochcešSněhurko

Žádné komentáře:

Okomentovat