6. června 2017

Bezlepkový čokodort z fazolí s krémem z mascarpone a tvarohu


Rozluštěno!

Čočka odjakživa závidí fazoli, že může být kouzelná. Rozumíš, kouzelná fazole to je pojem. 
"Ať dělám, co dělám, tak si mě stejně do těch pohádek nevezmou. A jak by bylo na světě krásně, kdyby si někdo naklíčil kouzelnou čočku."



Hrách je ještě ve větším hejtu, ale to se o hrachu tak nějak ví.
"Podivej se, čočko, kočičko, nevim na co si tady teď stěžuješ. Jsi červená, zelená, francouzská, černá a bůhví jaká. Já mám zelenou a žlutou, takže vlastně hnědou. Hodim se tak do školní jídelny."

Cizrna je princezna a moc se s kouzly nestresuje, protože díky hummusu ví, že je teď dost top trendy.
"Podle mě by si měl hrách hodit terapii s římským kmínem a přestat to tolik prožívat. Jako řekněme si narovinu, s tím párkem to úplně nevyhrál, ale potenciál má."

Tak necháme luštěniny ať si pořeší svoje trable a vykouzlíme si dort z fazole, jo!




















Nakoupit / navážit

na dort
  • 2 plechovky červených fazolí (propláchnutých a osušených)
  • 3 vejce
  • 6 vrchovatých lžic holandského kakaa
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 a půl lžičky prášku do pečiva
  • asi 10 malin (rozmačkaných vidličkou)
  • 70ml javorového sirupu
  • špetka soli
  • půl lžičky vanilkového extraktu
na krém
  • 250g mascarpone
  • 100g tvarohu (z papíru, ne z vaničky)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • hrstka borůvek
  • hrstka malin
















Postup
1) Tak jdeme kouzlit! Troubu žhavíme na 180˚C a dortovou formu vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. A konečně přichází na scénu slavná fazole! Propláchnuté a osušené fazole rozmixujeme tyčovým mixérem s javorovým sirupem na kaši a když máme hotovo, přesuneme je do větší mísy a přihodíme k nim maliny, také na kaši. Hezky promícháme a přidáme kakao a po jednom vejce, pak olej, javorový sirup, vanilkový extrakt a nakonec sůl s práškem do pečiva. Všechno dobře promícháme a fazolová sranda může začít! Teď už jen forma a trouba asi na 30 minut. Špejle by měla vyjít suchá.

 
2) Hotovka! Dort necháme vychladnout a vrhneme se na krém. Krém je fakt velká pohoda, není potřeba šlehat, takže jen v míse dobře promícháme mascarpone, tvaroh, javorový sirup a vanilkový extrakt a můžeme vesele zdobit.

Tahle dekorace by šla, ne?

A tady už zásadní výřez! Ta fazole fakt je kouzelná, hele. Už se hosti sjíždějí?

A tady ještě dobrá  předservírovací rada od babičky na závěr. 

"Terko, já vim, že to z těch fazolí je dobrý, ale dědovi to určitě neřikej."

Fazolová pikle!

Tak dejte vědět, co vaše kouzelná fazole a jak se vám spolu peče!)





2 komentáře:

  1. Že bych svou rodinu nakrmila dalším dortem s "překvapením"? :D Nedávno jsem se je na své narozeniny snažila "otrávit" dortem z červené řepy a teď bych jim mohla naservírovat fazole. Přiznala jsem barvu až potom, co si většina osazenstva už šoupla několik lžic do úst. Ale předsudky zůstaly, Ti co si do té doby nevzali, tak už si nevzali ani potom. :D
    Každopádně já si ráda hraju na takovéhle schovávačky. Děkuji za další inspiraci a krásný zbytek neděle přeje Dulča

    OdpovědětVymazat
  2. Hahaha tak to jsem dost zvědavá, co doma řeknou na tohle:DD Ale jo, určitě zkus, podle mě to jen tak neodhalí)) Každopádně se budu těšit na ohlasy))) H.

    OdpovědětVymazat