21. listopadu 2016



Celerová polévka s jablkem, hruškou a tymiánem



Já jsem vládce všech zahrad a ty budeš jako celerová princezna!
Celerová? Nemůžu být spíš jahodová nebo jablečná?
Ne, podle mě se k tobě víc hodí celer.

Můj sedmiletý bratranec rozhodl jasně a proto se teď díváš na celerovou polévku a ne na jahodový koláč. Kus ovoce jsem do ní ale stejně propašovala!

Nakoupit / navážit
(na polévku)
  • 1 větší jablko (klidně sladší)
  • 1 větší hruška
  • 1 větší celer
  • 1 lžíce ghí (nebo másla, pokud nejedete v ghí)
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 menší brambory
  • asi 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
(do talíře)
  • 1/2 lžíce zakysané smetany
  • nasucho opražené vlašské ořechy
  • čerstvě mletý pepř
  • 1/2 lžíce olivového oleje


Postup
1) Připraveni na velké loupání a škrábání? Tak super! Začneme s jablkem a hruškou. Loupat nemusíme, akorát rozpůlíme, vykrojíme a nakrájíme na větší kostičky. Teď ve velkém hrnci rozpustíme půl lžíce ghí a až začne vonět, tak přihodíme ovoce. Sem tam míchneme a počkáme až to hezky změkne, lehce zezlátne a bude to vonět jako blázen. Když už je ovoce připraveno na výlov, tak ho vylovíme a necháme na chvíli odpočinout stranou na talíři. Do hrnce mezitím hodíme ještě půl lžíce ghí a přihazujeme cibuli, mrkev a celer. Necháme restovat asi 15 minut dokud všechno lehce nezměkne. Celerové království, co?

2)  Čas na zbytek zelenin a ovoce! Do hrnce k celeru a mrkvi přidáme brambory na kostičky, nasekaný tymián, česnek na plátky, bobkový list a ovoce. Promíchneme a necháme se kamarádit asi 3 minuty. Teď už jen zalijeme vývarem a necháme bublat pod pokličkou asi 20 minut.









3)  Když už je dobubláno, tak najdeme mixér, vylovíme bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka a dochutíme solí a pepřem. Bájo! Do talířů pak divoce aranžujeme zakysanou smetanu, olivový olej, pražené ořechy a tymián a kocháme se, jak se nám to hezky povedlo.






















Tak co? Jste taky celerová princezna a budete vesele polévkovat? Fakt to zkuste, venku přituhuje a celer hřeje víc než jahoda.


Za recept děkuju Julii*.


























Žádné komentáře:

Okomentovat