14. října 2016

Medové muffiny s jahodovo-ostružinovou salsou



Tak jsem si říkala, že by bylo vlastně hrozně fajn se umět zmenšit. Víš, jak má Alenka v říši divů ty nápoje a dortíčky, co ji scvrknou nebo zvětší, tak přesně tak. Uvědomila jsem si totiž, že jako scvrklá bych si mohla vylézt na strom, naskočit na padající list a snášet se k zemi, jako na létajícím koberci. Až bych přistála, tak bych zase vylezla nahoru a takhle pořád dokola, než by mě to přestalo bavit. Tak to si myslím je dost fajn plán, když už je teda ten podzim. Na první scvrk pokus jsem upekla tyhle muffiny. Sejdeme se na listu, jo! Když si jich dáme hodně, tak se nás na jeden list vejde klidně i víc!

Nakoupit / navážit
na 7 muffinů
  • máslo na vymazání formy
  • 170g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 50g rozehřátého medu (+ víc na potírání muffinů)
  • 25g cukru muscovado
  • 50g rozpuštěného másla
  • 1 vejce (rozšlehané vidličkou)
  • 140g řeckého jogurtu
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • l/2 lžičky skořice
na salsu
  • 200g jahod
  • 100g ostružin
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • špetka mletého zázvoru

Postup
1) Tak medový muffin je jasná sázka na jistotu, takže se těšíme a žhavíme troubu na 200˚C a formu na muffiny lehce vymažeme máslem. Vezmeme pomerančovou kůru, lžíci a muscovado a vypouklou stranou lžíce vetřeme kůru do muscovada. Jde to fakt dobře a kůra se tak víc rozvoní. Teď zvesela prosejeme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí do větší mísy a přihodíme k tomu med, muscovado s kůrou, máslo, vejce, jogurt a pomerančovou kůru a skořici. Lehce to promíchneme, aby se všechno hezky spojilo, ale není třeba to nějak dramaticky přemíchávat.



























2)  Forma čeká, tak ji naplníme a i s těstem hodíme do trouby asi na 20 minut. Kdyžtak píchněte špejli a když vyjde suchá, tak je hotovo.























3) Muffiny se pečou, tak my skočíme na salsu. Ovoce nakrájíme na kostičky nebo prostě tak, jak nás to baví a v malém hrnci zahřejeme med s pomerančovou šťávou a zázvorem. Když med povolí a skámoší se se šťávou, tak s ním zalijeme ovoce, lehce promíchneme a salsa je doma!













4)  Muffiny už zezlátly, tak je vytáhneme z trouby a pomašlujeme rozehřátým medem, aby jim to ještě víc slušelo.

















5)  Tak už je jasno, muffiny se těší, my se těšíme, tak už jen talířek a salsa a tahle medová sranda může začít!















Tak co, bude muffin? A salsa třeba z jablka nebo hrušky? A dejte vědět, až se scvrknete, ať vím, kdy mám čekat na listu, jo!


Originál receptu je z aplikace The Photo Cookbook.























2 komentáře: