5. září 2016

Zapečené broskve s řeckým jogurtem a praženými mandlemi



"Holky, já ho asi miluju a vůbec mi nevadí, že je to cizinec. Ta jeho řeč zní fakt exoticky a klidně bych se ji naučila a mohla bych si pak povídat s jeho rodičema a tak, až by mě vzal k nim do Eša."

Jednou mi na táboře bylo osm a zamilovala jsem se do kluka, o kterém jsem si myslela, že byl cizinec.

"Hele, ale víš, že je to normálně Čech, akorát mluví pozpátku, protože chce bejt zajímavej?"

Pak mi ale Hanka řekla, že to vlastně vůbec cizinec není. Achjo, a to jsem se do Eša už fakt těšila.

Tak hele, někdo je Luděk z Aše převlečenej za cizince a někdo zase broskev převlečená za dezert. Můžete si vybrat!


Nakoupit / navážit
  • 5 broskví
  • 140g řeckého jogurtu
  • půl vanilkového lusku
  • 30g cukru muscovado
  • 50g mandlí
  • 1 lžíce medu
Postup
1) Tak bacha, dezertní broskve jsou velká rychlovka a velká zábava! Broskve řízneme napůl, vypeckujeme, vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a troubu rozjedeme na 200˚C. Teď už jen tasíme med a broskve lehce pokapeme.



2) Med na broskvích, tak házíme do trouby asi na 25 minut. Chtělo by to, aby broskve byly měkčí a prostě, aby vás bavily, tak na ně sem tam koukněte a třeba do nich zkuste píchnout. Čas na mandle! Mandle hodíme na další plech a přidáme do trouby k broskvím asi na 10 minut, aby se hezky opražily. Taková opražená mandle je podle mě jedna z úplně nejlepších věcí na světě a musela jsem se hodně držet, aby mi nezbyly tři. Když už jsou mandle ready, tak je vytáhneme a necháme chvíli vystydnout.

3) Mandle stydnou, tak máme chvilku na jogurt a vanilku. Lusk rozpůlíme a špičkou nože z něj vydlabeme semínka. Semínka frčí do jogurtu a jogurt na chvíli vychladit do lednice. Blíží se grande finale, tak se ještě chopíme cukru muscovado. Muscovado zahřejeme v malém hrnci se dvěmi lžícemi vody a necháme lehce probublávat dokud to nezačne tuhnout a vypadat sirupózně. Nemusí to tuhnout nějak zásadně, prostě tak, aby se to dalo na ty mandle ještě nalít.  Mandle už se těší, tak na ně tenhle voňavý sirup nalijeme, hezky je v tom obalíme a necháme vystydnout a ztuhnout. Tuhne to rychlostí blesku!

4) Mandle zatuhly v sirupu, tak je tyčovým mixérem lehce podrtíme na takovou hrubší směs. Jako mňnam tohle! Všechno hotovo, broskve venku z trouby, tak je necháme pár minut odpočinout a můžeme vesele zdobit! Mandlová směs jako první, na to náš vanilkový jogurt a navrch zase mandle! Juch! Radost je na místě!

Čas na vidličky a veselení!

Tak podle mě vás ta broskev čapne, hele! Já myslím, že ji tenhle víkend zase zopáknu.
Pečeným broskvím zdar a dejte vědět, jak vás to ba!

Původní recept je z kuchařky What Katie Ate.

Žádné komentáře:

Okomentovat