20. března 2016

Citronové cupcakes s lemon curd náplní a krémem z tvarohu a mascarpone



Je pár otázek, na které se vás asi nikdy nezeptám a jestli jo, tak víte, že to nejsem já.

Můžu se přijít podívat na tvého sklípkana?
Dáme si buchtičky se šodó?
Chceš pomoct s úkolem z matiky?
Neviděl jsi moje housle?
Dáš mi recept na plněný papriky?
Dáme si citronovou zmrzku?
V čem ještě hraje Nicolas Cage?

Já se totiž na všechny tyhle věci tvářím dost kysele. Na kyselej cupcake ale, jsem naopak úplnej slaďouš! Tak jak? Dáme si nebo je to pro vás jako pro mě šodó?



Nakoupit / navážit
(na 12 velkých cupcakes nebo asi 30 mini cupcakes)

na lemon curd
  • 4 citrony s neošetřenou kůrou (kůra + šťáva)
  • 170g cukru
  • 100g másla (nakrájené na kostičky)
  • 3 vejce + jeden žloutek
na těsto
  • 240g hladké mouky
  • 120g másla (rozpuštěného ve vodní lázni)
  • lžička prášku do pečiva
  • půl lžičky soli
  • 140g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 60ml citronové šťávy
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 120ml plnotučného mléka
na krém (recept na krém je od cupcakemastera Verči z Ghettablog, protože její krémy drží a ještě k tomu jsou výborný!)
  • 250g mascarpone
  • 100g plnotučného tvarohu (z papíru)
  • asi 100g prosátého moučkového cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • lžíce citronové kůry na posypání
Postup
1) Tyhle cupcaky jsou samá sranda a slibuju, že vás budou bavit! Ze všeho nejdřív to rozjedeme s lemon curd! Do menšího kastrůlku hodíme kůru, šťávu, máslo a cukr a ve vodní lázni necháme všechno rozpustit. Rozpuštěno? Tak stáhneme plamen, vejce lehce proženeme vidličkou a přidáme do hrnce. Necháme to všechno zvolna vařit asi 10 minut a mícháme a mícháme. Hezky to zhoustne jako pudink. Už máte před sebou svůj citronový pudink? Tak ho odstavíme z vodní lázně a necháme v klidu vystydnout. Občas to míchneme a curd je na světě! Jestli si ho chcete schovat na později, tak ho přehoďte do čistých skleniček a nechte v lednici. Vydrží tam i několik týdnů, takže pohoda jazz.

2) Když už lemon curd hezky odpočívá, tak se můžeme vrhnout na těsto. Těsto je pohodička, troubu rozjedeme na 180˚C a plech na cupcakes vyložíme košíčky. Do jedné mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl.

3) Do větší mísy přelijeme rozpuštěné máslo, hodíme k němu cukr a mixujeme asi minutu, dokud se to nepropojí a nezhoustne. Teď přidáme po jednom vejce, po každém přidání to zase chvilku mixujte, ať ta směs nemá z vajec šok. Vejce jsou v tom, tak teď už jen přidáme vanilkový extrakt, kůru a šťávu z citronu. Hurá! Půlka těsta na světě, tak můžeme mixer odložit. 

4) Teď už potřebujeme jen směs z mouky a mléko a postupně je přidáváme do těsta. Přidáme trochu mouky, zamícháme a přidáme trochu mléka a zamícháme a takhle jedeme dál, dokud nám mouka a mléko nedojde. Začínáme a končíme s moukou a mícháme jen tak, aby se to hezky spojilo, není vůbec potřeba to nějak zásadně přemíchávat.

5) Teď už je konečně čas na plnění! Košíčky plníme asi do 3/4, těšíme se a házíme do trouby asi na 20 minut. Kdybyste si nebyli jistí, kdy je čas vytahovat, tak do nich píchněte špejlí, měla by vyjít suchá. Úplně nejlepší je, když chytnou lehounkou barvu, ale ještě se nestihnou vysušit. Prostě to musí být fešáci.

6) Tak cupcakes jsou venku a už ochutnáváte? Teď přichází na řadu sranda s děrováním! Pokud jste se rozhodli pro normální velké cupcakes, tak nejlepší způsob, jak do nich udělat díru je takovýmhle děrovačem. Pokud ale děláte mini cupcakes, tak dejte šanci bubble tea brčku. Je dost pevné a jde to s ním fakt celkem dobře. Sranda, co? Já jsem se fakt celkem nasmála. 

7) Všechny dortíčky mají díru? Tak jdeme plnit! Pokud plníte normální cupcake, tak to zvládnete klidně lžičkou, ale u mini je to trochu horší, takže nejlepší je to naplnit sáčkem. jde to fakt dobře a dostanete tak do cupcaku náplně co nejvíc. Naplněno? Tak jdeme na krém!

8) Pro mě je krém vždycky trochu noční můra, ale fakt se nebojte, tenhle je procházka krémovým sadem! Mascarpone i tvaroh hodíme do mísy, stěrkou promícháme, aby se to hezky spojilo (není potřeba to mixovat), přidáme prosátý moučkový cukr, zase promícháme a přidáme vanilkový extrakt. Paráda, krém je na světě! Teď už si jen vybereme zdobící špičku, naplníme ho do zdobícího pytlíku a můžeme na to vlítnout!

9) Nakonec je můžete posypat troškou citronové kůry, aby jim to slušelo ještě trochu víc a bylo hned poznat, za jaký tým kopou.

Citronová mánie tihle kamarádi!

Tak co? Už testujete a smějete se? Já jo!

A citronové překvápko uvnitř, že jo! Tak jako nadšení na všech frontách!

Hele a pomalu se blíží čas pikniků, podle mě tohle bude můj jarní kámoš číslo jedna. Co váš? 
Tak pečte citron a dejte vědět, co a jak a klidně pošlete i fotky, jak to jde, už teď se těším na vaše fešáky!

Originál receptu je z webu http://www.crazyforcrust.com/.

2 komentáře:

  1. Ty jsou tak kouzelný a ještě víc se mi líbí, že jsi je udělala maličkaté! Jsem úchylná na maličkaté pečení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha přesně!! Mně se taky hrozně líbí ty malý a podle mě se to líp jí))) Zkusíš je udělat?)))

      Vymazat