28. února 2016

Pečená jablka se skořicí



Z ovocných kuloárů jsem se doslechla jednu pikantnost. Ovoce, zvláště pak jablka, se bouří, že je někdo neustále do něčeho zabaluje a v dezertu se skoro nikdy neobjeví jen tak, jak je příroda stvořila. Jablka si prý stěžují hlavně na župany a štrůdly. To, že se málokdy objevují vcelku pokládají  za diskriminaci a "útok na vlastní plod". Odkazují se při tom na Bibli, kde vystupují ve své přirozené podobě. Kiwi mi ještě dneska ráno u snídaně prozradilo, že jablkům už se na svou stranu podařilo získat i meruňky a švestky a dokonce i lesní borůvky, které se chtějí vyhnout povinnosti angažovat se v ovocných knedlících a bojují za těsto-free stát. 
Hele, tak já myslím, že ovoce se nemá dráždit, takže jsem těsto tentokrát nechala spát a upekla je prostě jen tak. Bez obalu.



Nakoupit / navážit
  • 2 jablka Gala
  • 2 kusy celé skořice
  • 30g másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • asi čtvrt lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
Postup
1) Připravíme se na velevůni! A jestli je zrovna ráno, tak na nejlepší ranní startovačku. Troubu rozjedeme na 180˚C a začneme se sirupem. Do malého kastrůlku dáme cukr, lžíci pomerančové šťávy, 3 lžíce vody a skořici. Na mírném ohni mícháme dokud se cukr nerozpustí a sirup trochu nezhoustne. Už teď to hezky voní, co? Rozpuštěno? Tak sundáme z ohně, přidáme máslo, párkrát do toho strouhneme muškátový oříšek, špetku soli a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Voňavý sirup na světě!



2) Čas na jablka! Rozkrojíme je napůl, hodíme do zapékací mísy a zalijeme sirupem. Je dobré je tím sirupem ještě hezky pomašlovat, ať mají radost.

3) Sirup na jablkách, tak teď trouba asi na 35 minut. Sem tam troubu otevřeme a jablka znovu pomašlujeme, ať si ten sirup pořádně užijou. Ke konci pečení do nich píchneme vidličkou a jestli jsou hezky měkká, tak tasíme talířky a můžeme nandavat!

Můžete si k tomu klidně ještě dopřát šlehačku, tvaroh nebo zakysanou smetanu! Je to krása!
Tak nechte mouku a vejce na chvíli v poličce a udělejte jablkům radost, že budou zase jednou hezky vidět v celé své kráse.

Dejte vědět, jak vás to baví a jestli máte taky nějakou perlu z ovocných kuloárů!
Jo a jestli jste ještě nečetli Všechna světla, která nevidíme, tak na to skočte! Mě to bavilo moc.

6 komentářů:

  1. Jablíčka na všechny způsoby- to miluju! :D takže pochvala a bod pro tebe, když jsou jen tak naostro :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost!!:D Určitě dej vědět, jak ti to chutnalo, jsem zvedava!))))

      Vymazat
  2. Musím vyzkoušet vypadají nádherně mňam zakousla bych se. Děkuji za recept. :D
    Blog:Cooking With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo!:D Určitě dej vědět, jak chutnalo!:)

      Vymazat
  3. Jablka v kombinaci se skořicí jsou vždycky zaručený úspěch! :)

    OdpovědětVymazat