2. února 2016

Domácí ořechové mléko 



Jednou mi můj kamarád řekl, že mám v zimní čepici hlavu jako ořech. Ježiš fakt? Jako vlašák? Nebo lískáč? Mandle? Para ořech? Kešu? Prosímtě snad ne kešu! Burák? Jakou tu hlavu proboha mám? 
Odpovědi se asi nikdy nedočkám, ale zimní čepici od té doby nosím jenom v krajních případech a kvůli ořechu mám poslední roky většinu zimy rýmu, no. Tak zkusíme radši ořech v tekutém stavu? Tak jo!


Nakoupit / navážit
  • 150g ořechů (jeden druh nebo mix, mě zatím nejvíc baví mandle nebo lískové + kešu)
  • 0,75 - litr vody (čím méně vody, tím krémovější mléko bude, ten litr je ale podle mě v pohodě)
  • celá skořice
  • pár kousků hřebíčku
  • lžička vanilkového extraktu
  • velký kapesník nebo kus látky na pasírování

Postup
1) Ořechové mléko je velká zábava a velká rychlovka. Jediné, co trochu trvá je namočení ořechů, chtělo by to, aby se ve vodě louhovaly alespoň přes noc. Jestli si ale vzpomenete a namočíte si je ještě o den dřív, tak tím líp. Ořechy se hezky nasáknou vodou a změknou, takže pak nebude s mixováním žádný problém. Tak jdeme na to.

2) Namočené a změklé ořechy pořádně propláchneme a hodíme do mísy, přidáme vodu a mixujeme dokud nejsou ořechy úplně na jemno. Hotovo? Jestli úplně nepospícháte, tak nechte rozmixované ořechy ve vodě třeba půl hodiny až hodinu odpočívat, ať se chuť hezky rozleží. Tak teď už si jen připravíme velký bavlněný kapesník nebo něco, přes co ořechové mléko propasírujeme. Na čistou mísu si položíme síto, síto si vyložíme kapesníkem a nalijeme do něj ořechové mléko s kousky ořechů. Ořechy zůstanou v kapesníku a hurá jupí, do mísy teče čisté ořechové mléko! Snažte se vymačkat z ořechů co nejvíc, je to trošku makačka, ale stojí to za to!









3) Teď už jsme ve finále, mléko přelijeme do láhve, dáme do něj vylouhovat třeba skořici a hřebíček a klidně přidáme i lžičku vanilkového extraktu. Můžete ho ale nechat úplně přírodní. Ta drť, co vám zbyde z ořechů je moc dobrá třeba v müsli, kaši, smoothie nebo do pečení. Rozprostřete ji na plech, nechte vyschnout venku nebo v troubě a zavřete do skleničky.

Sranda, že jo! Mně ta ořechová mléka přijdou úplně super do smoothie, protože jsou taková sametová, ale přitom nejsou těžká. Zkuste to třeba s pomerančem a banánem! Jeden banán, šťáva z pomeranče, ořechové mléko ovoněné skořicí a hřebíčkem a je to krasojízda!

'Go nuts' se neříká zbytečně že jo! Tak pijte ořechy a dejte vědět, jak vám to nejvíc chutná!

2 komentáře:

  1. Ty jo, super napad! Muze to byt dobry, ale ja mam z vlasaku vzdycky rozezranou hubu:D Kazdopadne libi se mi tvoje vesela forma receptu. Zadny jak z kucharky: Vezmeme, nakrajime, podavame:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martine, díky za chválu:) Vlašák tam vůbec dávat nemusíš, klidně třeba mandle nebo lískáče nebo co tě neřeže:D

      Vymazat