25. prosince 2015

Mince pies s brandy máslem



Když mi bylo šest, tak jsem dostala k Vánocům pravou Bárbínu od Mattela a pojmenovala jsem ji Brandy. Brandy měla super lodičky, kozačky a ohýbací kolena a celkově i dost super život, protože ji babička uháčkovala i plavky a svetry na mini knoflík a měla dokonce i zimní kalhoty a bundu. Brandy navíc měla k dispozici i všechny koně ze sady indiánů i bílého jednorožce se zlatým sedlem, což muselo indiánky vyloženě štvát a dost mě překvapuje, že bílá tvář Brandy neskončila za skříní. 
Nutno říct, že Brandy vlály vlasy jen asi rok, protože v sedmi letech přišlo období celopokojového zkracování. Koně přišly o ocasy, Brandy dostala lehce nagelovaný punk střih a indiánky kratší mikádo. Hrabal by ze mě asi měl radost. Rodiče zas až tak ne.
Teď si s Brandy hraje moje malá sestřenice, ale protože je potřeba si o Vánocích zavzpomínat, tak Brandy je tady teď zase se mnou a fakt mě baví! Pravá od Mattela.

Jestli si taky chcete vánočně zavzpomínat, tak tyhle koláčky jsou k tomu přesně stvořené! Hoďte se do klidu, sežeňte brandy, formu na mini cupcakes, nějaký ovoce a zapečte Vánoce!

Nakoupit / navážit
(asi na 40 mince pies, pečeno ve formě na mini cupcakes)

na těsto
  • 360g hladké mouky
  • 180g vychlazeného másla
  • šťáva z 1 a půl pomeranče
  • lžička soli
  • rozšlehané vejce na potření
na náplň
  • 4 jablka Granny Smith (oloupaná a nastrouhaná škrabkou na plátky)
  • lžička skořice
  • lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 50g nasucho opražených a nasekaných ořechů (já jsem použila vlašáky, ale můžete i pekan, mandle, nebo prostě, co máte rádi)
  • 60ml portského vína
  • 75g sušených švestek nakrájených na kousky (můžete použít klidně meruňky nebo cokoliv sušeného, co vás baví)
  • 75g rozinek (já jsem dala půl tmavé sultánky a půl světlé jumbo)
  • 30g sušených brusinek
  • kůra a šťáva z jedné mandarinky (zkuste sehnat s chemicky neošetřenou kůrou)
  • 30ml brandy
  • lžička mandlového extraktu (jestli nemáte, tak se bez toho dá rozhodně žít)
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1 a půl lžíce medu
na brandy máslo
  • 100g másla o pokojové teplotě
  • 3-4 lžíce Brandy
  • 60g prosátého moučkového cukru


Postup
1) Nádech. Výdech. Tohle bude úplná vánoční krasojízda! Začneme s náplní, protože ta si musí co nejdéle odpočinout. První přichází na řadu jablka. Loupačka a strouhačka. Jste připraveni rozvonět celý byt? Tak jdeme na to! Do hrnce nalijeme portské, necháme ho zahřát a šoupneme k němu nakrouhaná jablka. Chvíli to necháme, aby jablka trochu změkly a přihodíme brusinky, švestky, rozinky a všechno koření a ořechy a kůru a šťávu z mandarinky a necháme probublávat asi 20 minut, aby všechno hezky změklo a chutě se propojily. Vánoce v hrnci, co? 

2) Jestli už je směs dostatečně probublaná, tak ji necháme chvíli zchladnout a přilijeme brandy, extrakty a med a pořádně promícháme. Teď už to jen necháme odpočívat v chladu alespoň dvě hodiny, ale úplně nejlépe přes noc, aby se to ještě víc rozvonělo.

3) Už je ráno? Tak to je čas na těsto! Vytřeme důlky ve formě máslem, vymačkáme pomeranče, šťávu osolíme a přiklopené šoupneme do lednice.

4) Do mělké misky dáme mouku, vychlazené máslo nakrájíme na malé kostičky a přihodíme do mouky. Sem tam miskou zatřeste, aby se kostičky obalily v mouce a neměly tendenci se na sebe lepit. Máslo nakrájeno, tak teď to šoupnem na 20 minut do mrazáku. Když je máslo mražené, tak směs vysypeme do mixéru a chvilku mixujeme než se z těsta nestane taková žmolenka. Teď už jen přilijeme pomerančovou šťávu a mixujeme ještě chvíli. Přestaneme mixovat těsně před tím než se všechno spojí. Pohoda jazz, zbytek spojíme ručně. Teď těsto rozdělíme asi na 4 placičky, zabalíme do potravinové fólie a dáme asi na 20 minut odpočinout do lednice.

5) A to už je všechna legrace s těstem, teď už si jen vyndáme placičku z lednice, rozválíme ji tak, aby nebyla moc tlustá, ale ani moc hubená, prostě, aby se nám s ní dobře pracovalo a vykrajujeme z ní kolečka. Já jsem je vykrajovala hrdlem sklenice a bylo to úplně v pohodě. Vykrojeným kolečkem vyložíme důlek ve formě a pěkně to vytvarujeme, aby to sedělo. Do důlku pak dáme voňavou náplň a z těsta vykrojíme ještě něco jako pokličku.

6) Troubu rozjedeme na 220˚C a koláčky ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem. Hotovo? Tak do trouby a pečeme asi 20 minut. Koukejte na to, až se vám bude líbit barva, tak je hotovo.

7) Chvíli času? Tak ještě dáme brandy máslíčko. Máslo utřeme s prosátým cukrem a přilijeme brandy. Ochutnejte to, jo? To je bájo, co? Já z toho nemůžu!

Tak to je grand finále! Vy, mince pies a brandy máslo. Nemám lepší nápad, jak strávit svátky. Fakt ne!


Mince pies můžete jíst samotné jen tak, ale mě to asi úplně nejvíc baví, když si je přihřeju a dám si na ně brandy máslo. Normální zážitek toto! Jinak v krabičce v lednici vám vydrží klidně 4 - 5 dnů, jestli to teda vydržíte vy. Před podáváním je vytáhněte z lednice o něco dřív, ať jsou chutě co nejvýraznější.

Vánoční úlet, co? Dejte vědět, co vy a vaše mince pies a já jdu na chvíli pozdravit ty moje do lednice, teď se mi začalo zase strašně stejskat!

Vánoce veselé a voňavé!

Brandy pusu!

Vaše Hladová

Recept je inspirován receptem od Nigelly Lawson: http://www.nigella.com/ .

Žádné komentáře:

Okomentovat