16. října 2015

Čokoládový dort



Taky vám rodiče tak často říkali, ať něco uděláte bez keců? 

Hele běž si uklidit ten pokoj a bez keců!
Padej si udělat úkoly a bez keců!
Už sis byla vyčistit zuby? Ne? Tak mazej a bez keců.
Už skončil Život na Zámku tak vypni tu televizi a jde se spát. Bez keců.

Je fakt, že já jsem jako dítě měla vždycky keců docela hodně, takže asi opravdu bylo zapotřebí mě předem upozornit, ať se zdržím komentáře. 
Tak dneska teda zase jednou poslechnu rodiče. Takže bez keců. Tady je čoko dort. Je boží. Upečte si ho. Užijte si ho. Snězte si ho. Fakt.




Nakoupit / navážit
na těsto
  • 100g kvalitní hořké čoko (nejlépe 70%)
  • 100g pomerančového Lindt (jestli nemáte rádi pomerančový nádech, tak nechte normální čoko, ale tahle varianta fakt stojí za to!)
  • 200g másla
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 170g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 200g světlého cukru muscovado
  • 60g třtinového cukru
  • čtvrt lžičky jedlé sody
  • 25g kakaového prášku
  • 3 vejce
  • 75ml podmáslí
na polevu
  • 200g kvalitní hořké čoko (nejlépe 70%)
  • 280ml 40% šlehačky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
Postup
1) Na začátek si slíbíme, že to bude nejlepší, protože fakt bude. Dortovou formu vymažeme máslem a spodek vyložíme pečícím papírem. Troubu rozjedeme na 160˚C a jdeme na čokoládu. 

2) Čokoládu nalámeme na kousky, přidáme k ní máslo a instantní kávu rozmíchanou ve 130ml studené vody a všechnu tuhle nádheru necháme rozpustit ve vodní lázni. Občas to promícháme a jakmile všechno teče, tak sundáme z ohně a necháme vychladnout.

3) Čoko se chladí, tak máme čas míchat mouky a cukry. Mouku prosejeme do mísy a přidáme do ní prášek do pečiva, cukry a kakao. Prsty směs ještě promneme, aby tam nebyly hrudky z muscovada. Vejce vyklepneme do podmáslí, vidličkou rozkvedláme a nalijeme do suché směsi.

4) A teď už sláva nazdar výletu, nalijeme čoko do směsi, promícháme a všechno přelijeme do formy, která už se těší. Teď trouba asi na 1hod 25min, špejle by měla vyjít čistá. Hlídáme, ať z toho fešáka není sušenka.



5) Dort je na světě, tak ho necháme pořádně vychladnout a mezitím se vrhneme na polevu. Šlehačku do hrnce, čoko a cukr do ní a mícháme a čekáme až se všechno rozpustí. Polevu necháme zchladnout, dort řízneme na tři části a jdeme do finále.



6) Část polevy namažeme do spodního patra, přiklopíme a část do prostředního a zase přiklopíme. Moc to nepřeháníme, aby nám pak ještě zbylo na pomazání dortu. Ničeho se nebojíme a mažem to tam.




7) Tak jako máme dort! Teď ho dáme na chvíli zchladnout do lednice a pak už jen lžičky a čokokamarádi a čokoslavenci a čokorodiče a čokobabičky a všechny čokolidi, co vás jen napadnou.


Nejlepší jsou stejně dorty čokodorty. Bez keců.


Originál receptu je z webu BBC GoodFood - http://www.bbcgoodfood.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat