13. května 2015

Noční vločky



Občas mi dělá problém něco vyhodit. Jako třeba tričko, co už jsem neměla asi deset let na sobě a nebo ty boty, co mě hrozně tlačí, takže je vůbec nemůžu nosit, ale jinak jsou docela fajn. 
Je ale fakt, že to mám nejspíš v genech, jak se ukázalo při vyklízení starého bytu, kdy mě táta přesvědčoval, že je potřeba zachovat jeho archivní běžky, protože by se mohly hodit na maškarní a to tričko z devítky se taky musí schovat, alespoň na hadry.
Máma na to jde od lesa a tvrdí, že ty kalhoty se budou hodit na chalupu, na zahradu nebo k ohni a ten hrůza parfém nebo krém se ještě nějak využije, alespoň k tomu ohni.
Nutno podotknout že na maškarním jsme byli naposled když mi bylo jedenáct, hadrů máme plný sklep a chalupu, na které bychom pravidelně pořádali ohně taky nevlastníme. Tak ale co kdyby, že jo.

Hele ale ty sklenice od marmelád, hořčice a pesta vážně nevyhazujte! Ty se totiž budou teď fakt hodit a rodiče z vás budou mít radost.

Nakoupit / navážit
(vločky s jahodami, vanilkou, chia semínky a skořicí)
  • 60g vloček (ovesných, žitných nebo bezlepkových, jak se vám chce)
  • pár jahod nakrájených na menší kousky
  • lžíce chia semínek
  • lžička vanilkového extraktu
  • asi 170ml mléka (kravského, mandlového, rýžového nebo, co vás baví)
  • špetka skořice



Postup
1) Noční vločky jsou fakt zábava. Hrajete si, mixujete si a ráno na vás poslušně čekaj v lednici. Bájo! Tak vůbec ničeho se nebojíme, nasypeme vločky do sklenice a přisypeme do nich chia semínka a přidáme skořici. Mléko smícháme s vanilkovým extraktem a přelijeme s ním vločky, aby se mohly hezky nasáknout. Nahoru dáme jahůdky a zavíráme a házíme na noc nebo prostě na pár hodin do lednice. Slibuju, že ráno se bude vstávat líp.

Nakoupit / navážit
(vločky s burákovým máslem, banánem a malinovým pyré)
  • 60g vloček (ovesných, žitných nebo bezlepkových, jak se vám chce)
  • asi 170ml mléka (kravského, mandlového, rýžového nebo, co vás baví)
  • půlka rozmačkaného banánu
  • lžíce burákového másla
  • asi 2 lžíce rozmačkaných malin
Postup
1) Burákové máslo, banán a maliny! PA NE BO ŽE! Vločky zase do sklenice, přelijeme mlékem a promícháme. Burákové máslo necháme povolit nad vodní lázní, aby se dalo hezky míchat a přihodíme do něj rozmačkaný banán. To je nejlepší, že jo! Teď už to všechno jen zamícháme do vloček a všechno to přelijeme malinovým pyré. Jako tohle je zážitek! Teď lednice a už aby bylo ráno.

Nakoupit / navážit
(vločky s pomerančovou šťávou, lněným semínkem, zázvorem a opraženými kokosovými lupínky)
  • 60g vloček (ovesných, žitných nebo bezlepkových, jak se vám chce)
  • asi 170 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce lněného semínka
  • lžíce nasucho opražených kokosových lupínků
  • špetka mletého zázvoru
Postup
1) Tyhle vločky jsou fakt královny a nejlepší a nejlehčí snídaně nebo sváča pod sluncem. Na dno sklenice dáme lněné semínko, na lněné semínko nasypeme vločky, přidáme do nich špetku mletého zázvoru a všechno přelijeme pomerančovou šťávou s dužinou. Je to nádhera! Než se do toho ráno pustíme, tak si na to ještě nasypeme opražené kokosové lupínky a už je úplně jedno, že musíte do školy nebo do práce, ne?

Vločky šampiónky!

Tak co, jdete do toho? Budete experimentovat? Dejte vědět a mixujte, ať je sranda!


Originální recept je z kuchařky Green Kitchen Travels.

2 komentáře: