2. května 2015

Jahodové scones



Babička mi dneska po telefonu vyprávěla, jak jí děda někdy štve. Prý to bylo asi takhle:

B: Vlastíku, nahraj mi tam ten internet, ať se můžu podívat na ten Terky blok. Dělala ty skouny nebo jak se tomu nadává.
D: Prosimtě dyť to tady běželo už včera. A co tam zase chceš koukat?
B: No řikám ti, že na ten Terezky blok. Jak má ten blok na jídlo.
D: Tereza má blok na jídlo, jo? Jako že nemůže jíst?
B: Ale na internetu má ten blok. Pekla nějaký skouny a tak se chci podívat.
D: Ale to nemůže bejt jídlo, prosimtě. Co vy si furt vymejšlíte, ženský.
B: Ach jo.

Máš pravdu dědo, jsou to bochánky. Normální jahodový bochánky a šlus.



Nakoupit / navážit
asi na 30 malých bochánků
  • 400g hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva (12g)
  • 50g cukru + třtinový cukr na posypání
  • 140g jahod nakrájených na větší kousky
  • 100g bílé čoko nakrájené na kousky
  • 325ml 40% šlehačky + na potření
  • 1 lžička soli
  • lžička vanilkového extraktu



Postup
1) Tyhle scones jsou pohoda jazz. Málo ingrediencí a spousta legrace. Začneme tím, že troubu nažhavíme na 220˚C a plechy vyložíme pečícím papírem.

2) Ve větší míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl a pomalu do toho za stálého míchání lijeme šlehačku smíchanou s vanilkovým extraktem. Těsto na světě! Tak do toho už jen přihodíme jahůdky na kousky a bílou čoko a všechno hezky zapracujeme do těsta.

3) Na lehce pomoučeném válu si z těsta uděláme placku, vysokou asi půl centimetru, tasíme vykrajovátko na linecký třeba a vykrajujeme a sázíme na plech. Tohle těsto je největší kámoš!

4) Teď už jen každý bochánek pomašlujeme šlehačkou a posypeme třtinovým cukrem a házíme do trouby asi na 13 minut. Jako vždycky záleží na troubě, takže to může být i 10 nebo 15. Prostě aby byly dozlatova. Ježiš mňam!

5) Po vytažení z trouby je necháme chvilku odpočinout, ale klidně si je dejte už teplé, fakt to stojí za to. K čaji třeba? Jako jo!

Už máte jahody a obvoláváte, kdo dorazí na návštěvu? Já jo!

Tak už je to jasný. Tráva, deka, piknik a tyhle dobrůtky. Tak kde se sejdeme?
Jahodujte zvesela a dejte vědět!


Originál receptu je z blogu Joy the Baker: http://joythebaker.com/ .

12 komentářů:

  1. Jejda já tak miluji to, jak jsou tvé recepty napsané ( a škoda, že nejsou doma jahody, to už by hned skončily v těstě a snídaně by byla jasná! )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luc., dekuju, to mam radost!)) Snad se u vas jahody bzry objevi!

      Vymazat
    2. Právě jsem dopekla, výborné! Těsto sice úplně největší kámoš nebyl, ale to vypiluju)

      Vymazat
    3. Ahoj Luc., ty jo, tak doufam, ze se s testem zkamosite:D Jinak jsem rada, ze se povedly!:)

      Vymazat
  2. Super recept- akorát pro mě vynechat čokoládu a asi změnit ovoce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahahaha tak já myslím, že třeba borůvky nebo maliny by mohly byt dost fajn!)))

      Vymazat
  3. Musim vyzkoušet co nejdřív! Místo uceni nejlépe! :-D Miluju tvůj blok a skouny! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dekuju za chvalu!)) Nejlepsi peceni vznika misto uceni! Mam vyzkouseno:D

      Vymazat
  4. Scones miluju, určitě vyzkouším. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak super, dej vědět jak chutnalo)))

      Vymazat
  5. Ahoj, vyzerá to super, myslim, že na nedelu úplné vhodné, ale mám problémik: mám len 33% šlahačku, myslíý, že to postačí? :-)

    OdpovědětVymazat