2. května 2015

Jahodové scones



Babička mi dneska po telefonu vyprávěla, jak jí děda někdy štve. Prý to bylo asi takhle:

B: Vlastíku, nahraj mi tam ten internet, ať se můžu podívat na ten Terky blok. Dělala ty skouny nebo jak se tomu nadává.
D: Prosimtě dyť to tady běželo už včera. A co tam zase chceš koukat?
B: No řikám ti, že na ten Terezky blok. Jak má ten blok na jídlo.
D: Tereza má blok na jídlo, jo? Jako že nemůže jíst?
B: Ale na internetu má ten blok. Pekla nějaký skouny a tak se chci podívat.
D: Ale to nemůže bejt jídlo, prosimtě. Co vy si furt vymejšlíte, ženský.
B: Ach jo.

Máš pravdu dědo, jsou to bochánky. Normální jahodový bochánky a šlus.



Nakoupit / navážit
asi na 30 malých bochánků
  • 400g hladké mouky
  • 1 balení prášku do pečiva (12g)
  • 50g cukru + třtinový cukr na posypání
  • 140g jahod nakrájených na větší kousky
  • 100g bílé čoko nakrájené na kousky
  • 325ml 40% šlehačky + na potření
  • 1 lžička soli
  • lžička vanilkového extraktu



Postup
1) Tyhle scones jsou pohoda jazz. Málo ingrediencí a spousta legrace. Začneme tím, že troubu nažhavíme na 220˚C a plechy vyložíme pečícím papírem.

2) Ve větší míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl a pomalu do toho za stálého míchání lijeme šlehačku smíchanou s vanilkovým extraktem. Těsto na světě! Tak do toho už jen přihodíme jahůdky na kousky a bílou čoko a všechno hezky zapracujeme do těsta.

3) Na lehce pomoučeném válu si z těsta uděláme placku, vysokou asi půl centimetru, tasíme vykrajovátko na linecký třeba a vykrajujeme a sázíme na plech. Tohle těsto je největší kámoš!

4) Teď už jen každý bochánek pomašlujeme šlehačkou a posypeme třtinovým cukrem a házíme do trouby asi na 13 minut. Jako vždycky záleží na troubě, takže to může být i 10 nebo 15. Prostě aby byly dozlatova. Ježiš mňam!

5) Po vytažení z trouby je necháme chvilku odpočinout, ale klidně si je dejte už teplé, fakt to stojí za to. K čaji třeba? Jako jo!

Už máte jahody a obvoláváte, kdo dorazí na návštěvu? Já jo!

Tak už je to jasný. Tráva, deka, piknik a tyhle dobrůtky. Tak kde se sejdeme?
Jahodujte zvesela a dejte vědět!


Originál receptu je z blogu Joy the Baker: http://joythebaker.com/ .

12 komentářů:

  1. Jejda já tak miluji to, jak jsou tvé recepty napsané ( a škoda, že nejsou doma jahody, to už by hned skončily v těstě a snídaně by byla jasná! )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luc., dekuju, to mam radost!)) Snad se u vas jahody bzry objevi!

      Vymazat
    2. Právě jsem dopekla, výborné! Těsto sice úplně největší kámoš nebyl, ale to vypiluju)

      Vymazat
    3. Ahoj Luc., ty jo, tak doufam, ze se s testem zkamosite:D Jinak jsem rada, ze se povedly!:)

      Vymazat
  2. Super recept- akorát pro mě vynechat čokoládu a asi změnit ovoce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahahaha tak já myslím, že třeba borůvky nebo maliny by mohly byt dost fajn!)))

      Vymazat
  3. Musim vyzkoušet co nejdřív! Místo uceni nejlépe! :-D Miluju tvůj blok a skouny! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, dekuju za chvalu!)) Nejlepsi peceni vznika misto uceni! Mam vyzkouseno:D

      Vymazat
  4. Scones miluju, určitě vyzkouším. Díky.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, vyzerá to super, myslim, že na nedelu úplné vhodné, ale mám problémik: mám len 33% šlahačku, myslíý, že to postačí? :-)

    OdpovědětVymazat