24. května 2015

Chřestová polévka s kešu oříšky



Písmena v abecedě pořád někde paří. Včera mělo L narozky, tak všechny pozvalo na Louku a servírovalo Lasagne a Limonádu. Minule zase slavilo F a na svoji party si objednalo Fíky z Francie, strašně se přejedlo a pak Fňukalo, že ho bolí břicho. B se mu smálo, že jako nechápe, co ho Bolí za Břicho, když žádné nemá a že kdyby snědlo Bobule, bylo by to daleko horší.
Největší party písmeno je ale samozřejmě Ch. Ch není nikdy sólo, je s ním dvakrát taková sranda a jeho party na Chalupě jsou Chloubou celé abecedy. Dneska se u Ch servíruje Chřest a všem to hrozně Chutná. Cha! Chápete? Tak neasi.


Nakoupit / navážit
  • 1kg zeleného nebo bílého chřestu
  • 200g změklých nesolených kešu oříšků (namočených asi hodinu ve vodě)
  • lžička drceného hořčičného semínka
  • 3/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • lžička mletého kmínu
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • asi 2 čajové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • asi 2 lžíce másla nebo přepuštěného másla 'ghí'
  • sůl a pepř



Postup
1) Tak nejdřív to rozjedeme s chřestem! Chřest opláchneme a odlomíme tvrdé dřevnaté konce.  Jde to fakt dobře a tady je kdyžtak video, jak na to: https://www.youtube.com/watch?v=-SguLXdQeGY .

2) Konce pryč, tak teď ještě ořežeme hlavičky a schováme si je na později.

3) Tak chřest je připraven a my taky, tak rozjedeme plotýnku, hodíme chřest na pařák a vaříme ho na páře asi 10 minut, tak aby hezky změknul a dal se mixovat. Mezitím hodíme do jiného hrnce kousek másla nebo ghí a na něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a pak ještě přihodíme na menší kousky nakrájený česnek. Už to voní? Tak k tomu ještě přihodíme koření na chvíli, ať se taky hezky rozvoní. Chřest připraven, tak ho přidáme k cibuli a ještě přihodíme změklé kešu a dobře promícháme. Sundáme z ohně a jdeme mixovat.

4) Hurá! Chřest a kešu v mixéru. Přilijeme zeleninový vývar a mixujeme jako zběsilí. Teď je čas na hlavičky, co jsme si nechávali na začátku stranou. Hlavičky hodíme na pánev na trošku másla nebo ghí a chvíli je opražíme, aby trošku změkly. Půjdou pak do talíře jako bonus na závěr.
Teď už je všechno hotovo, tak už jen dochutíme citronovou šťávou a solí a pepřem, tak aby nám to chutnalo a servírujeme s hlavičkami a klidně i troškou olivového oleje nebo smetany nebo prostě s tím, co vás baví.

Tak Chřestujte nebo Chřestěte nebo tak a dejte vědět jak vám to Chutnalo!

Žádné komentáře:

Okomentovat