20. dubna 2015

Citronový koláč



Babička měla vždycky na stole u snídaně citronku a vehementně ji všem nabízela do čaje. Mně se teda jako dítěti hrozně líbil ten obal, takže jsem nepohrdla a nafasovala do čaje taky. Teď už babička tu citronku nekupuje, protože jí máma řekla, že je v tom spousta éček a bůhví čeho, takže se držíme opravdického ovoce a aby to nebyla taková nuda, tak si k tomu čas od času upečeme tenhle koláč. Citronku v sobě nemá, ale sranda s ním je taky. Tak rychle vybalte citrony a jdeme na něj!

Nakoupit / navážit
na těsto
  • 90g změklého másla
  • 150g hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce vody
  • špetka soli
na náplň
  • kůra z jednoho citronu
  • 130ml citronové šťávy
  • 1 vanilkový pudink
  • lžička vanilkového extraktu
  • 100g cukru
  • 80g másla
  • 250g plnotučného tvarohu
  • 2 vejce
Postup
1) Tak nejdřív to rozjedeme s těstem. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme si z nich hezkou kouli, tu zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočívat do lednice asi na 30 minut.

2) Těsto se chladí, tak si připravíme ingredience na koláč. Citronovou kůru a cukr hodíme do mističky a vypouklou stranou lžičky vetřeme kůru do cukru a cukr do kůry. Úlalááá voňavý citronový cukr je na světě!

3) Těsto je ready, tak ho prsty natlačíme do formy, propícháme vidličkou a vrátíme ještě tak na 20 minut do lednice (jestli jste Sněhurka od Disneyho, tak zapomeňte na vidličku, protože díry do těsta vám udělají ptáčkové pařátkama). Mezitím žhavíme troubu na 200°C. Až bude těsto úplně ready, tak ho dáme péct asi na 15 minut, prostě až chytne hezkou zlatavou barvu a bude se vám líbit. Pak vytáhneme a necháme vystydnout. Čas na náplň!

4) Náplň je naprostá pohoda, všechny ingredience kromě pudinku hodíme do kastrůlku, mícháme a zahřejeme, aby se všechno hezky rozpustilo. Když máme rozpuštěno, tak přihodíme pudink a mícháme a mícháme. Až to začne lehce tuhnout, tak to sundáme z plotny a co nejrychleji přelijeme do připravené formy s korpusem. Je lepší to v kastrůlku opravdu nenechávat moc ztuhnout, protože pudink tuhne jako drak, že jo, a koláč by vám potom mohl popraskat.

5) Náplň ve formě, tak házíme do trouby a pečeme na 180°C asi 10 minut. Hodně záleží na troubě, tak na něj prostě každých pět minut koukněte a jestli už bude náplň ztuhlá a nebude se klepat, tak ho vytáhněte. Bude to super! Koláč hotov, tak ho necháme někde vystydnout a tasíme mátu a talířky a lžičky!

Je supersvěží a mizí rychlostí blesku, takže asi ani nebudete potřebovat místo v lednici. 
Jarní citronování je tady! Dejte vědět, co na to vy a vaše babičky s citronkama.

Za recept děkuju Simče F.

8 komentářů:

  1. Vypadá skvěle- musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, urcite vyzkousej a dej vedet jak chutnal:)

      Vymazat
  2. olala, tak uz vim co upecu o vikendu! :)
    eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Supr, tak dej vedet, jak chutnal!)))

      Vymazat
  3. Určitě vyzkouším v průběhu týdne a dám vědět. Stačí ale normální koláčová forma s průměrem 28 cm? Díky vypadá to skvěle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, tak at se zadari!:) Forma je urcite oukej!))

      Vymazat