
Babička měla vždycky na stole u snídaně citronku a vehementně ji všem nabízela do čaje. Mně se teda jako dítěti hrozně líbil ten obal, takže jsem nepohrdla a nafasovala do čaje taky. Teď už babička tu citronku nekupuje, protože jí máma řekla, že je v tom spousta éček a bůhví čeho, takže se držíme opravdického ovoce a aby to nebyla taková nuda, tak si k tomu čas od času upečeme tenhle koláč. Citronku v sobě nemá, ale sranda s ním je taky. Tak rychle vybalte citrony a jdeme na něj!
na těsto
- 90g změklého másla
- 150g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce vody
- špetka soli
na náplň
- kůra z jednoho citronu
- 130ml citronové šťávy
- 1 vanilkový pudink
- lžička vanilkového extraktu
- 100g cukru
- 80g másla
- 250g plnotučného tvarohu
- 2 vejce
Postup
1) Tak nejdřív to rozjedeme s těstem. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme si z nich hezkou kouli, tu zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočívat do lednice asi na 30 minut.
2) Těsto se chladí, tak si připravíme ingredience na koláč. Citronovou kůru a cukr hodíme do mističky a vypouklou stranou lžičky vetřeme kůru do cukru a cukr do kůry. Úlalááá voňavý citronový cukr je na světě!
3) Těsto je ready, tak ho prsty natlačíme do formy, propícháme vidličkou a vrátíme ještě tak na 20 minut do lednice (jestli jste Sněhurka od Disneyho, tak zapomeňte na vidličku, protože díry do těsta vám udělají ptáčkové pařátkama). Mezitím žhavíme troubu na 200°C. Až bude těsto úplně ready, tak ho dáme péct asi na 15 minut, prostě až chytne hezkou zlatavou barvu a bude se vám líbit. Pak vytáhneme a necháme vystydnout. Čas na náplň!
4) Náplň je naprostá pohoda, všechny ingredience kromě pudinku hodíme do kastrůlku, mícháme a zahřejeme, aby se všechno hezky rozpustilo. Když máme rozpuštěno, tak přihodíme pudink a mícháme a mícháme. Až to začne lehce tuhnout, tak to sundáme z plotny a co nejrychleji přelijeme do připravené formy s korpusem. Je lepší to v kastrůlku opravdu nenechávat moc ztuhnout, protože pudink tuhne jako drak, že jo, a koláč by vám potom mohl popraskat.
5) Náplň ve formě, tak házíme do trouby a pečeme na 180°C asi 10 minut. Hodně záleží na troubě, tak na něj prostě každých pět minut koukněte a jestli už bude náplň ztuhlá a nebude se klepat, tak ho vytáhněte. Bude to super! Koláč hotov, tak ho necháme někde vystydnout a tasíme mátu a talířky a lžičky!
Je supersvěží a mizí rychlostí blesku, takže asi ani nebudete potřebovat místo v lednici.
Jarní citronování je tady! Dejte vědět, co na to vy a vaše babičky s citronkama.
Za recept děkuju Simče F.
Vypadá skvěle- musím vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatDekuju, urcite vyzkousej a dej vedet jak chutnal:)
Vymazatolala, tak uz vim co upecu o vikendu! :)
OdpovědětVymazateva
Supr, tak dej vedet, jak chutnal!)))
VymazatUrčitě vyzkouším v průběhu týdne a dám vědět. Stačí ale normální koláčová forma s průměrem 28 cm? Díky vypadá to skvěle :)
OdpovědětVymazatSuper, tak at se zadari!:) Forma je urcite oukej!))
VymazatVýborný koláč :-)
OdpovědětVymazatTak bomba!!))
Vymazat