15. března 2015

Bezlepkový čoko dort s pomerančovým nádechem



Mám ráda starý knihy, hezký pihy, velký výstřihy, pudingový koblihy, rychlý dostihy a vtipný průšvihy.

Moje ségra zase žlutý boty, nízký ploty, týmový maskoty, sloní choboty, dětský piškoty a pohledy z Lhoty.

Můj brácha má radši barevný mapy, totální přešlapy, psí tlapy, nedělní výšlapy, divadelní atrapy a děravý okapy.

Teď máme všichni rým.u a nic z toho.



Nakoupit / navážit
  • 6 vajec (oddělit žloutky a bílky)
  • 250g kvalitní hořké čokolády (70% je ideální)
  • 80g cukru
  • 80g másla
  • asi 3 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • větší špetka soli


Postup
1) Tenhle dort je pro mě naprosto nejlepší a nejjednodušší čokoládová hitparáda. Troubu roztočíme na 140°C a začínáme s cukrem a pomerančovou kůrou. Kůru hodíme do cukru a vypouklou stranou lžičky ji zapracujeme do cukru. Jde to krásně a končí to tak, že z toho máme ten nejvoňavější cukr široko daleko. Pomerančová vůně se tak krásně uvolní a udělá v dortu nejlepší nádech.


2) Cukr voňavý, tak pokračujeme s čoko. Do tepelně odolné mísy nalámeme čoko a nakrájíme máslo a necháme rozpustit nad vodní lázní. Mícháme, a mícháme a když máme rozpuštěno, tak odstavíme a necháme vystydnout. Čas na vejce a rozbíjení! Bílky do jedné mísy, kde se pak budou šlehat a žloutky stranou.


3) Když čoko s máslem vychladne, tak si vyšleháme bílky, tak aby držely na metle. Ke konci šlehání do bílků postupně přidáváme pomerančový cukr. Neházejte to tam najednou, bílky by měly šok.
Voní, co?
Teď rychle zpět k čoko s máslem. Přidáme do ní žloutky a sůl a dobře promícháme. Teď už jen postupně přidáváme vyšlehané bílky. Hezky je do čoko směsi vmícháme, tak že jakoby překládáme od okraje mísy dovnitř. Prostě žádná divočina.


4) Tak teď už jen vylijeme do vymazané formy a pečeme na 140°C asi 45 minut. Nechte ho odpočinout a rozležet, nejlépe přes noc a takhle to dopadne. Sláva, sláva, čokosláva!





Tak výdech, nádech a skočte pro čoko a pečte dorty!




Lžička, talířek a jdeme na to! Dejte vědět, jak to dopadlo u vás.


Recept je inspirován receptem z webu http://www.marthastewart.com/  .

4 komentáře:

  1. Tohle je tak mile napsaný a chutně znějící recept! Musím zkusit upéct.

    OdpovědětVymazat
  2. To mam radost!)) Urcite vyzkousej a pak dej vedet, jak ti chutnal))

    OdpovědětVymazat
  3. dneska jsem ho upekla a je uplne boziii! chutna to jak upecena cokoladova pena, ta konzistence je fakt super, o pomerancovym nadechu ani nemluve! urcite jsem nepekla naposledy, diky za recept! :)
    eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evo, tak to je bozi! Mam radost, ze chutnal!)))

      Vymazat