10. ledna 2015

Mrkvové cupcakes s krémem z mascarpone a tvarohu



Píšu bakalářku a tak se poslední dny hodně věnuju úklidu. Taková ta klasika. Luxuju jednou denně a vytírám ob den. Dneska jsem si z garáže přinesla Pronto Proti Prachu, protože je samozřejmě potřeba ten stůl pořádně utřít a hele, když už utírám ten stůl, tak vezmu i šuplíky. Ty jo a vlastně je potřeba je vyklidit a přeorganizovat, protože pořádek je při práci přece nejdůležitější, že jo. 
A hele! Poklady z šuplíku! Strašně moc věcí, co jsem už ani nevěděla, že existujou. Ach, ty školní srandy, třeba tohle drama ze čtrnácti.

Polízanice
Pavel Prácheňský pořídil pohovku, protože přijede Petr Pazdera, pradědeček paní Prácheňské. Pazdera, perfektní pekař, propekl padesát pletenek pro Prácheňské. Přišel pěšky, proto pár pletenek pojedl. Po pojezení přinesl pouze patnáct. 
Po příchodu propadl Pazdera podlahou. "Proboha, pradědečku! Potřebuješ pomoc?" pravila Prácheňská.
Pazdera pronesl pouze: "Podělaná prkna!", pobral pletenky, poté pospíchal pryč. Prácheňská propadla panice, popadla prkno, poranila Prácheňského. Pavel Prácheňský, povoláním právník, podal přísný požadavek pro potrestání Prácheňské. Požadavek prošel.
Pavel Prácheňský pak pohovku pro Pazderu prodal.

Mrkev, mrkej!

Nakoupit / navážit 
(12 velkých cupcakes nebo asi 35 mini)

na těsto
  • 175g strouhané mrkve
  • 2 vejce
  • 75g třtinového cukru
  • 185ml řepkového oleje
  • 30ml podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60g osušeného nakládaného ananasu rozmixovaného na kaši (ještě z něj vymačkejte co nejvíc vody)
  • 50g nasucho opražených a nasekaných vlašských ořechů 
  • 35g brusinek
  • 175g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • půl lžičky mletého zázvoru
  •  špetka mletého hřebíčku
na krém (recept na krém je od cupcake mastera Verči z Ghettablog. Je to můj naprosto nejoblíbenější krém, protože je nejen boží chuťově, ale i krásně drží) 
  • 250g mascarpone
  • 100g tvarohu (z papíru)
  • 100g prosátého moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • lyofilizované brusinky nebo nasucho opražené vlašáky na posypání

Postup
1) Mrkvový cupcake bude váš kámoš. Fakt! Troubu nažhavíme na 180˚C a formu na muffiny vyložíme košíčky. Ve velké míse smícháme mrkev, vejce, cukr, olej, podmáslí, vanilkový extrakt, ořechy, brusinky a ananas.

2) V jiné, menší míse, si smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, zázvor a hřebíček. Smícháno? Tak teď už jen směs z mouky najednou vysypeme k mrkvi a spol. a vesele mícháme.

3) Když se všechno hezky spojí a voňavé těsto je na světě, tak vytasíme připravenou formu a košíčky naplníme asi do třičtvrtě. Prostě tak, aby mělo těsto místo trochu povyrůst.
Teď do trouby tak na 20 minut. Špejle by měla vyjít čistá. Tak půlka cupcaku na světě! Dáme je vychladnout a pomalu bude čas na krém.

4) Krém je sranda! Mascarpone i tvaroh hodíme do mísy, stěrkou promícháme, aby se to hezky spojilo (není potřeba to mixovat), přidáme prosátý moučkový cukr, zase promícháme a přidáme vanilkový extrakt. Paráda, krém je na světě! Teď už si jen vybereme zdobící špičku, naplníme ho do zdobícího pytlíku a můžeme na to vlítnout! Nakonec posypeme ořechy nebo brusinkou a krása jásá!

Je to pravá pekařská pecka!

Mrkvová symfonie.

A takhle krásně to končí. Dejte vědět, jak vás ta mrkev baví. Budu se těšit!

P.S. Jestli máte čas, tak si cupcakes upečte den předem a zavřete je do krabičky. Krásně se rozleží a chutnají pak ještě víc bájově.

2 komentáře:

  1. Jéé ty vypadají nádherně, muffiny z mrkve chci už také dlouho zkusit :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, urcite zkus, musim rict, ze jsou fakt vyborny a zvlast druhy den))

      Vymazat