6. prosince 2014

Jablkový koláč s brusinkami a pistáciovým crumblem



Myslím, že bych asi nemohla být sysel, protože by mi asi dost vadilo, že mám všude hlínu. Hlavně v zubech. I když je zase pravda, že mi přišlo, že syslové, co jsme měli na táboře žádnou hlínu v zubech neměli a nevšiml si toho ani Péťa, kterého jeden sysel kousnul. Syslové jsou totiž celkem zrádná stvoření. Tváří se nevinně, až přátelsky a pak v nečekaném okamžiku kousnou člověka do prstu, ukradnou mu Disko a zajedou do nory. Syslem pokousané táborové dítě pak stráví půl dne na zdravotce, kde se ho táborová doktorka vyptává, proč se šťoural v syslí noře a proč vůbec jí Disko v blízkosti sysla, když jsme si na ranním nástupu jasně řekli, že se syslové provokovat nesmí. Tak já nevím, no. Podle mě to mají ty syslové nějak podezřele dobře vymyšlené a dalo by se očekávat, že v blízké době zaútočí na lidstvo armáda syslů a na Pražském hradě bude vlát jejich vlajka s Diskem ve znaku. Já bych těm syslům prostě nevěřila, protože co se dá taky asi čekat od zvířete, jehož latinské jméno zní Spermophilus citellus, že jo. Brzké vyhynutí asi ne.

Jestli vás sysel taky trochu děsí a nebo jestli máte prostě chuť na koláč, tak si zalezte domů, zapněte troubu a upečte si tohohle jablko-brusinkového fešáka. Dám ruku do ohně za to, že vás nadchne víc než sysla Disko a může se taky stát, že kvůli němu někoho pokoušete. Hlavně prosím ne Péťu, protože ten už si zažil traumat dost.

Nakoupit / navážit
na těsto
  • 185g hladké mouky
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 115g másla (studeného a nakrájeného na kostičky)
  • 60ml vychlazeného podmáslí
na náplň
  • 1 kg oloupaných a na plátky nakrájených jablek (asi 5 jablek, já jsem použila 2 'Granny Smith' a 3 sladké medové 'Kiku', ale funguje dobře i 'Red Chief')
  • 120g čerstvých brusinek
  • lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce hnědého cukru (+1 lžíce do karamelu)
  • asi 15g másla (na jablečný karamel)
  • 1 a půl lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
na crumble
  • 60g másla (studeného a nakrájeného na kostičky)
  • 70g hladké mouky
  • 70g hnědého cukru
  • 50g ovesných vloček
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky soli
  • 30g slaných pražených pistácií
Postup
1) Ze všeho nejdřív to rozjedeme s těstem, aby mělo čas v lednici odpočívat až se budeme věnovat náplni. Mouku cukr a sůl smícháme v míse a přihodíme k tomu na kostičky nakrájené studené máslo. Prsty zapracujeme máslo do mouky, asi jako když děláte žmolenku. Když jsou z toho takové mouka-máslo cucky, tak k tomu přilijeme vychlazené podmáslí a vypracujeme z toho těsto. Těsto na světě, tak ho zabalíme do potravinové fólie a dáme ho do lednice tak na hodinu odpočinout. Jestli se vám chce, tak si ta těsta rovnou udělejte dvě a jedno zamrazte, ať máte do zásoby. Já to tak dělám a funguje to skvěle.



2) Dál nás čeká sranda s jablky. Oloupaná a na plátky nakrájená jablka dáme do větší mísy a přidáme do nich citronovou šťávu, cukr, sůl a skořici. Všechno to pořádně promícháme, aby byly všechny plátky obalené a voňavé a začíná kouzlo. Připravíme si menší hrnec, na něj dáme síto a do síta jablka. Klidně je vařečkou nebo rukou trochu zmáčkněte. Jde o to, aby se z nich do hrnce přes síto dostalo co nejvíc šťávy. Necháme je takhle asi půl hodiny, aby hezky změkly. Klidně je sem tam trošku prohoďte nebo zmáčkněte.


3) Jablka měknou a odkapávají, tak se pomalu vrháme na těsto. Na pomoučeném válu z něj vyválíme placku, kterou pak vyložíme pečící formu. Není potřeba vymazávat. Válení jde krásně a těsto fakt poslouchá. Těsto ve formě? Tak zpátky do lednice ať si tam počká na jablka.



4) Teď se můžeme klidně vrhnout na crumble. Mouku, vločky, koření, sůl a cukr smícháme v míse a přihodíme do něj máslo a, stejně jako na těsto, z něj vypracujeme žmolenku. Pak už jen přidáme nahrubo nasekané pistácie a užíváme si, jak to hezky voní.


5) Crumble dáme ještě na chvíli odpočinout do lednice a do vody, kterou pustila jablka dáme máslo a lžíci cukru a dáme to na chvíli svařit na plotnu. Necháme chvíli probublat, aby to lehce zhoustlo a všechny chutě se propojily. Něco jako jablečný karamel! Úlalá!



6) Už jsme skoro ve finále! Omyté a osušené brusinky hodíme k jablkům, přidáme kukuřičný škrob a promícháme. Teď už jenom přilijeme jablečný karamel a jablka s brusinkami přemístíme do připravené formy.

7) Kráááása! Teď už na to přijde jen crumble. Hezky ho tam rovnoměrně nasypeme, aby byla všechna jablka hezky zakrytá a neměla snahu se divoce pálit. Teď už jen do trouby na 210˚C a pečeme asi 45 minut. Předem varuju, že ta vůně je naprosto zabijácká.

8) Po vyndání z trouby to vydržte a nechte koláč chvíli odpočinout, aby se chutě hezky rozvinuly a dobře se vám to krájelo. Je to boží! Je to koláčocrumble!

Můžete si ho dát se zmrzkou, zakysanou smetanou, horkým kakaem a nebo prostě tak, jak je.


Tak nesyslete jablka a pečte koláče, protože tenhle koláč je k podzimnímu životu potřeba. Fakt jo!


Originální recept je z blogu 'Joy the Baker' - http://joythebaker.com/

1 komentář: