16. listopadu 2014

Polévka z pečeného květáku



Bez 
mraků, co vypadají jako něco
padajících listů
slanýho popcornu
Magnesie
dopisů
pastelek
knížek
šlehačky
šatů
psů
podzimních lesů
slovníků
hledání min na počítači
bych asi 
umřela.

A bez polévky z květáku taky.
Teď už.





Nakoupit / navážit
  • 1 velký květák
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • vrchovatá lžička mletého kmínu
  • vrchovatá lžička kari koření
  • půl lžičky chilli (jestli na na něj máte náladu)
  • 1 bobkový list
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • litr zeleninového vývaru
Postup
1) Tahle polévka je fakt celkem hitparáda. Pečený květák s kořením báječně voní a všechno vás krásně zahřeje. Tak jdeme na to. Troubu rozjedeme na 180˚C nebo to můžete hodit i do remosky, na tohle je ideální. Květák si rozdělíme na menší hlavičky, rozprostřeme na plech a zasypeme kořením a polijeme olivovým olejem. Nejlepší je všechnu tu nádheru opatrně promíchat rukama, aby se olej i koření dostali opravdu všude. Teď už pečeme asi 20 minut, dokud nebude květák hezky měkký, aby se dobře mixoval.

2) Čas na vaření! V hrnci zahřejeme trochu másla, hodíme na něj nakrájenou cibuli a necháme lehce zezlátnout. Cibule zlátne, tak k ní přidáme propasírovaný česnek a ještě asi minutu povaříme.

3) Všechno krásně voní, tak k cibuli a česneku přidáme bobkový list, vývar a květák a vaříme pozvolna asi 15 minut, dokud květák úplně nezměkne. Pak už není na co čekat, tasíme mixér a všechno to rozmixujeme a dokonalou polévku. Osolíme, opepříme a přidáme bílý jogurt na zjemnění. Ach, ten podzim a ty jeho polévky.

4) Už stojíte nastoupení s miskou? Já teda jo! Ještě každou porci pokapeme olivovým olejem a lehce popepříme. Lžíce v ruce?

Tak dejte vědět, jak se s panem pečeným květákem kámošíte a podzimu zdar!


Původní recept je z blogu Joy the Baker - http://joythebaker.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat