13. září 2014

Mléčná rýže s ostružinovým kompotem



Můj jakoby kamarád Jarda nemůže najít brigádu. 

"Hele, je to hrůza. V Ikee maj plno, v Tescu mě nechtěj a ty letáky už mi prej nedaj."

Jardovi se totiž minulý rok při rozdávání letáků podařilo zapálit šošoli pudla paní Sosnové, který měl jet druhý den na výstavu do Berouna. Paní Sosnová si samozřejmě náležitě stěžovala a tak byl Jarda zase bez práce. 

"Jak se ti proboha podaří zapálit psa?"
"Ale, to neřeš. Jak sem moh tušit, že ten leták tak rychle chytne? A stejně byl ten pes hezčí bez těch kudrlin."

Možná jo. Nicméně včera za mnou Jarda přišel s novým nápadem. V televizi viděl pořad o umělcích, co se stali slavnými až po smrti a přišlo mu to hrozně líto a nefér. Rozhodl se tedy, že jeho životní poslání a nová brigáda je tyhle umělce navštívit a uklidnit je, že to vlastně nepsali/nemalovali/neskládali zbytečně a že jsou teď zatraceně slavní. Super nápad, Jardo.

"Tak mě napadlo, Terezo, že bys mi mohla s sebou něco uvařit, víš. Že bych jim to dal jako malou pozornost k tomu blahopřání."
"Jasně, Jardo. Vezmi si tuhle rýži s ostružinama  a pak mi řekneš jak jim chutnala. Akorát bacha, Poe možná nebude moc na sladký." 

Možná ne.

Super zprávy! Jestli máte pocit, že byste měli být slavní a svět vás zatím moc nechápe, tak nevěste hlavu, protože za vámi pak kdyžtak jednou přijde Jarda s rýží. Jestli se vám na to teď úplně nechce čekat, tak si tu rýži udělejte rovnou, je to fakt celkem zážitek.

Nakoupit / navážit
na rýži
  • 1 hrnek rýže (já jsem zakoupila pudding rice v Marks & Spencer)
  • 3 hrnky mléka
  • kůra z jedné limetky + troška šťávy
  • špetka soli
  • čtvrt lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce bílého jogurtu
na kompot
  • dvě hrstky ostružin
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • šťáva ze dvou pomerančů
  • půl lžičky skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
Postup
1) Bude mléčná rýže! Jupí! Začneme tím, že ji hezky propláchneme a hodíme do hrnce s mlékem, limetovou kůrou a špetkou soli. Přivedeme k varu a vesele vaříme asi 15-20 minut, aby se rýže hezky nasákla a rozvařila. Sem tam to míchneme, ať se to nepřipaluje. A už to voní, co? Rýže hotová, tak do ní vmícháme jogurt, extrakt a cukr, přikryjeme a necháme odpočívat stranou.






2) Čas na boží ostružinový kompot! Většinu ostružin dáme do menšího hrnce, rozmačkáme a vymačkáme do nich šťávu ze dvou pomerančů, přidáme cukr a koření podle chuti a přihodíme zbytek ostružin vcelku. Teď už jen vaříme asi 15 minut, aby to trošku zhoustlo a čucháme vůni! Ach, ty snídaně!

3) Všechno hotovo, tak tasíme mističku a lžičku a rozhodujeme se, jestli ten kompot dáme dospodu nebo nahoru. Dilema. 

Mléčná rýže, chci s tebou žít.

Chci si tě vzít. Alespoň do práce.

Nebo na balkón. 

Kam si vyrazíte se svojí rýží vy? Mám pocit, že je pro všechny výlety a taky pro všechny variace. Co jahody, maliny, třešně, hrušky, jablka? Mixujte a dejte vědět, budu se jako fakt těšit jak malej Jarda.

Původní recept je z blogu What Should I Eat for Breakfast - http://whatshouldieatforbreakfasttoday.com/

4 komentáře:

  1. No hned bych si dal. Vanilkový extrakt se dá sehnat kde?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, třeba v Marks&Spencer))

      Vymazat
    2. A nebo si ho můžeš vyrobit sám:)

      Vymazat
  2. Děkuju, zajdu do M&S. Petr

    OdpovědětVymazat