25. září 2014

Dýňové rizoto s řapíkatým celerem, meduňkou a mascarpone



Mám doma spoustu věcí. Dvoje plesové šaty, z nichž mají jedny díru a jsou už asi pět let potřeba spravit, dva bambusy z Ikea - jeden zatočený a jeden rovný, krabici plnou nádobí pod postelí a glóbus na stole. Svítící, jo.
Včera jsem si tak před spaním točila a svítila glóbusem a přemýšlela, kam bych se jako ráda podívala. Ukázalo se, že úplně všude a úplně hned. 
V noci se mi pak zdálo, že jsem jela na lanovce v Hanoji a kupovala pivo v dost podivný čtvrti v Mexiku. Půlnoční cestování. Příště si zase na noc dám ten mrkvovej dort, když je tak cestovní. A taky asi začnu šetřit na denní cestování, co. Taky.

 Jestli si taky točíte před spaním glóbusem nebo jezdíte prstem po mapě a úplně vás to teď doma neba, tak nevěste hlavy, protože je tady s námi dýně. Dýně! Je veselá, oranžová a ráda s námi poobědvá nebo povečeří. Buďme rádi, že jsme v Čechách a ne třeba na Seychelách, protože ten jejich kokos je prej pěknej otrava a nerad se kámoší. Plus to vedro! Ble.



Nakoupit / navážit
  • 1kg dýně hokkaido
  • lžíce olivového oleje
  • půl lžíce medu
  • 850ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 3 řapíky celeru
  • 220g rýže arborio
  • 160ml bílého vína
  • šťáva z půlky citronu
  • hrst meduňky
  • 2 lžíce mascarpone
Postup
1) Oranžový rizoto! Začneme s dýní, kterou nakrájíme na menší kostičky nebo prostě tak, aby vás v tom rizotu neštvaly. Cibuli si nakrájíme nadrobno. Olivový olej zahřejeme v hrnci a přihodíme cibuli a dýni a pokapeme medem. Necháme v hrnci asi 5 minut, aby dýně trochu změkla, cibule zeskolevatěla a všechno to začalo hezky vonět. 

2) Teď to trochu ztlumíme a přidáme propláchutou rýži, nadrobno nakrájené řapíky celeru a  nastrouhaný zázvor. Všechno promícháme, aby se dýně, cibule a rýže hezky skamarádily a tak 2-3 minuty mícháme a vaříme. Čas na víno! Víno do rýže a vůně po celém bytě, co? Boží! 












3) Teď už bude všechno v pohodě, necháme víno vyvařit a přidáváme do rýže po sběračkách vývar. Hezky pomalu, ať má čas se vyvařit. Tahle rýže nerada plave, tak ať ji neutopíte. Tak vývar je v rýži a rýže je ve vývaru, tak ji osolíme a opepříme a přidáme šťávu z citronu, nadrobno nasekanou meduňku a mascarpone. Ochutnáváte? Já jo. Mascarpone a meduňku ještě navrch a oranžová veselost je na světě! 

Tak nejedeme k moři a vaříme dýni na medu? Za mě jo! Alespoň na chvíli.

Recept je inspirován receptem z časopisu Apetit.

4 komentáře:

  1. Bomba! Tvé recepty, hlavně styl psaní, miluju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee děkuju, já teď umírám v práci, tak mi to teď dost zvedlo náladu))) Ať rizoto chutná a dýni zdar!))

      Vymazat
  2. To vypadá vážně luxusně. Dýňové recepty miluju, tohle musím vyzkoušet :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Jooo je to boží, určitě vyzkoušej!)) T.

    OdpovědětVymazat