5. června 2014

Toscakaka



Někdy je potřeba jít na zahradu. Jako naboso, v tílku a v kraťasech. Nebo naboso v plavkách. Ale hlavně naboso s dortem. Tenhle dortík je takový výměnný student ze Švédska. Je to špinavý blondýn a jako řekla bych, že dost fešák. Má rád karamel a mandle a mandle v karamelu a vtipy o mouce a příběhy o cukru. Rád se válí v trávě a nezkazí žádnou srandu. Přijeďte se s ním seznámit a vemte ho k vám na zahradu a nebo alespoň na balkón, jo? Bude to pecka. Babi a dědo, to je můj kamarád Toscakaka. God Dag!


Nakoupit / navážit
Na těsto
  • 3 vejce
  • 110g třtinového cukru
  • půl lžičky vanilkového extraktu
  • 150g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • čtvrt lžičky mořské soli
  • 75g másla (rozpuštěného)
  • 75ml podmáslí 
Na horní vrstvu
  • 125g másla
  • 125g světlého cukru muscovado
  • 150g mandlí na plátky
  • 50ml plnotučného mléka
  • 1 lžička mořské soli
  • půl lžičky vanilkového extraktu
Postup
1) Bude to úlet a bude to úlet s karamelem, takže se začínáme těšit. Jupí! Troubu předehřejeme na 170˚C a lehce vymažeme dortovou formu.


2) V malé misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým extraktem, aby směs byla hezky nadýchaná a světlá. Teď do ní po troškách přidáváme rozpuštěné máslo a podmáslí. Hezky mícháme, aby se nám to všechno spojilo a nakonec k tomu ještě přidáme směs z mouky a těsto je na světě! 

3) Teď už ho vesele nalijeme do připravené formy a párkrát s ní klepneme o stůl, abychom se zbavili vzduchových bublin. Pečeme 25-30min, dort zezlátne a bude na dotek pevný.


4) Asi v půlce pečení se vrhneme na karamel a mandle na horní vrstvu. Žádná věda, všechny ingredience hodíme do jednoho kastrůlku, necháme pomalu rozpustit a zvolna povaříme asi 4 minuty, aby to lehce zhoustlo. Super to bude!


5) Tak mandlová směs je krásně rozehřátá, korpus je upečen, tak rozjedeme troubu na 220˚C, směs nalijeme na korpus a rovnoměrně rozprostřeme. Jde to dobře a hlavně už víte, že to prostě bude fakt pecka, protože jste ty mandle už ochutnali, že jo. Mandle na dortu, tak vracíme do trouby na horní příčku na 5-10 minut, aby byla horní vrstva křupavá a dozlatova. A bude.




6) Máte to? Radujete se? Já fest! Tak ho vyndáme z formy a necháme vydechnout. Horní vrstva bude přilepená k formě, tak to normálně objeďte ostrým nožem, ať vám ta krása při otvírání formy nepraskne. Fešák!

Tak zahradní slavnosti se švédskou návštěvou v plném proudu. Jo, a bacha na ty děti, prosimvás!

Původní recept je z kuchařky Scandilicious Baking od Signe Johansen.

8 komentářů:

  1. nic dokonalejšího jsem dlouho neviděla! mám nový sen - venkovní kuchyň :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahaha viď! Já bych jí taky brala hned!:DD Určitě to zkus upéct, já jsem z toho nadšená!))

      Vymazat
  2. Terouši, velká pochvala, máš to tady moc příjemné!!
    Všechno. Celkově. Smekám. Mám z Tebe radost! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeee Lena to mam fakt radost!:) Moc dekuju! T.

      Vymazat
  3. Wow, mňam mňam, tak tohle si dávám na seznam, to se rozhodně upeče! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha tak to je dobře)) Dej pak vědět jak ti to chutnalo))

      Vymazat
  4. Tééda, vypadá to parádně, určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Supeeer!)) Ja to ted zase delala a ma to uspech na vsech frontach)))

      Vymazat