15. dubna 2014

Dortobuchta s Nutellou a lískovými oříšky



Kdybych byla dcerou cukráře, měl by můj táta místo kopaček ve skříni gelové potravinářské barvy a oboustranná vykrajovátka různých tvarů. K snídani bychom měli kremrole, kremrole, kremrole a občas taky dort, pro který si někdo nepřišel, a taky bychom měli zakázáno lízat polevu. I máma. K narozeninám by každý dostal desetipatrový dort a museli bychom pak zavolat všechny sousedy, aby nám ho pomohli sníst. 
Kdyby byl můj táta cukrář a ne fotbalista, věděl by, že ty nové formičky na vosí hnízda jsou úplně na nic a nedal by dopustit na ty po babičce a taky, že pravá pařížanka je eňo ňuňo. A byl by taky asi obalený tukem, měl by kaz na horní sedmičce a nikdy by neměl čas jít k zubaři, protože tam se chodí hlavně ráno a on ráno přece peče. 
Je ale fakt, že jsem ráda, že můj táta kope do míče a nemíchá těsto, protože pak bych se vlastně vůbec nejmenovala Tereza, ale Julie, v dospívání bych rebelovala a nechtěla těsto ani vidět a pravděpodobně bych nevěděla co je ofsajd, jak se střídá a že Slavie teď hraje naprosto příšerně. A to jako fakt.
Tak si radši dáme dortobuchtu, ne? Na naše táty.







Nakoupit / navážit
  • 175g změklého másla
  • 145g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 200g samokynoucí mouky (dá se koupit v Marks&Spencer nebo Candy Store, nebo si ji můžete úplně jednoduše vyrobit: http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/2420-samokynouci-mouka.html)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce mléka
  • 4 vrchovaté lžíce Nutelly (nebo podobného zázraku)
  • asi 50g nahrubo nasekaných lískových oříšků
Postup
1) Tahle dortobuchta je úplná radost. Těšíte se? Já jo! Nejdřív to rozjedeme s dortovou formou, kterou vymažeme a vyložíme pečícím papírem. Troubu rozpálíme na 180˚C. 

2) Teď už jenom vezmeme velkou mísu, hodíme do ní máslo, cukr, vejce, mouku s pečícím práškem, mléko a skořici a všechno šleháme asi 3 minuty, aby bylo těsto hezky nadýchané a světlé. Sranda, co?

3) Těsto máme, tak z něj asi 3/4 vlijeme do dortové formy a uhladíme. Čas na Nutellu! Čtyři lžíce, čtyři kopečky ve formě.

4) Teď už na to vlijeme zbytek těsta, přikryjeme Nutellu a promícháme špejlí, aby se trochu promíchala s těstem. Kreslíme do těsta! 

5) Rychlovka u konce, všechno posypeme nahrubo nasekanými oříšky a házíme do trouby asi na 60 - 70 minut než to všechno hezky zhnědne a prostředek bude na dotek lehce pružit. 












Tak to zabalte a jeďte piknikovat! Dobře se to snídá, svačí, obědvá i večeří a nepotřebujete na to talíře a lžičky, takže jarní pikniky to jistí! Tak sraz na Kampě?

Jo, a jestli jsou vaši tátové taky fotbalisti, tak je vemte s sebou a můžou si tam udělat turnaj nebo tak něco a při tom na sebe křičet a my se budem koukat, cpát se dortobuchtou s Nutellou a drobit do trávy. Tak jo!


Recept je z BBC Good Food: http://www.bbcgoodfood.com/ .

8 komentářů:

  1. vypadá moc dobře:) hlavně v čem je nutella, tomu já jen tak neodolám:D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak už vím, co si upeču k narozeninám :33 Stane se něco když místo samokynoucí mouky dám normální? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Meggie, určitě upeč)) Můžeš dát normálně hladkou, ale je pak potřeba tam přidat víc prášku do pečiva a sůl. Koukni se na ten návod, co je na Apetitu. Odkaz je v seznamu surovin:) Ať se zadaří! T.

      Vymazat
  3. Recept vypadal tak lákavě, že jsem se na něj vrhla :) Před půl hodinkou jsem dala do trouby a nádherně to kine a doma to úžasně voní! Doufám, že nám to bude chutnat :) Ell

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ell, doufam, ze nejen vonelo, ale i chutnalo)))

      Vymazat