25. března 2014

Polévka z červené řepy



Minulou sobotu jsem snídala tuhle červenou polévku a pak jsem jela na oběd k babičce. Měli jsme květákové placičky a pak jsme na zahradě stříleli do terče ze vzduchovky. Děda trefil střed, což bylo za deset bodů, bratranec osmičku, táta myslím pětku, babička trojku a já venkovní teploměr, což dědu vysloveně nepotěšilo a vyžádal si slivovici, což ale zase nepotěšilo babičku, která na to konto vyhlásila konec střelby. Sklizeno, zameteno.


Cestou domů jsem přemýšlela, co s tou řepou a o čem vlastně budu psát a pak už jsem zase tak moc přemýšlet nemusela, protože si ke mně sednul pan Ošlejšek. Pan Jiří Ošlejšek je básník a pozná se to podle toho, že nosí v kapse papír s názvy všech svých básní a na přání je recituje překvapeným spolucestujícím. Myslela jsem, že si budu cestou do Prahy číst, ale to se nestalo a místo toho jsme si s panem Ošlejškem hezky zarecitovali a řekli si, jak to na tom světě chodí a taky, že má teď tři noční po sobě a že mi to ukáže.





Ukázal.

Při loučení jsem panu Ošlejškovi sdělila, že bych o něm ráda napsala a jestli by chtěl něco vzkázat. Naklonil se ke mně a řekl: "Hele, tak tam řekněte, že jsem vyučený pokrývač a že jsem pracoval na dráze jako hasič a že mě k tomu psaní donutil tenhle stát. Kdyby to tady nevypadalo takhle, tak si někde okopávám zahrádku a jsem šťasten. Jo, a taky, že rád někam přijedu recitovat." 
No, tak kdyžtak volejte a nebojte se, že by nepřijel. Jo a tu polévku taky jezte a nebojte se, že by se vám po ní neděly zvláštní věci. Teploměr a Ošlejšek mluví za vše.


Nakoupit / navážit
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větší červené řepy
  • 2-3 brambory
  • asi 700ml zeleninového vývaru
  • větvička rozmarýnu
  • kozí sýr
  • 20g másla
Postup
1) Připravte se na červené ruce, červenou kuchyň a červené jazyky. S touhle polévkou je prostě sranda. Začneme tak, že si všechno nakrájíme, abychom pak mohli už jen přihazovat do hrnce. Všechno se bude mixovat, takže tak nějak normálně na kostičky.

2) Začínáme s cibulí. Do hrnce dáme máslo a nahrubo nakrájenou cibuli na něm necháme zesklovatět. Přihodíme česnek, necháme ještě chvíli a pak už přihazujeme řepu na kostičky a všechno zalijeme  zeleninovým vývarem. Jak se to barví, co? Super. Necháme to projít varem, řepa změkne, přidáme brambory, osolíme a opepříme (nebojte se přitlačit, řepa je sladší) a vaříme asi 20 minut. Na posledních 5 minut do polévky hodíme větvičku rozmarýnu, aby se to hezky ovonělo. Já ji pak na mixování vyndavám a pak zase vracím.

3) Řepa měkká, brambory měkké, tak jdeme mixovat. Půjde to dobře a bude z toho hladká červená nádhera. Radujeme se, veselíme se. 

4) Tak svolejte strávníky, do každé misky rozdrobte kozí sýr, vůbec se nebojte ho tam dát víc a jestli se vám chce, tak to ještě ozdobte rozmarýnem. Tak mňam, ne? Jako jo.

Tak to zkuste a buďte zdraví a jestli vás kozí sýr třeba úplně nebaví nebo chcete levnější verzi, tak si to prostě dejte bez toho, je to podobně super.
Dejte vědět jak vás to bavilo a komu jste to nabídli a taky co na to děti, ale třeba i psi, kočky a křečci.
A tady je blog pana Ošlejška: http://zelene-verse.blog.cz/ 
Řepě a veršům zdar!


Za nápad děkuji mému bývalému studentovi Petrovi, který se se mnou podělil o to, jaká jídla vyloženě nesnáší a přál by si, aby je jeho manželka nevařila. Manželce tímto děkuji také.

1 komentář: