13. února 2014

Čokoládové sušenky s kardamomem



Můj kamarád by si hrozně přál být osadník z Katanu a stavět cesty a obchodovat s ovcema a dřevem. Dám ti tři dřeva za jednu ovci! Bereš? 
Spíš ne, hele.

Moje kamarádka by si zase hrozně přála být písmenko ve Scrabble. 
Víš, Terezo, jak by mi bylo dobře, kdybych prostě byla Ó? A ještě bych byla za sedm, což je nejvíc co jde, hned po X za deset. 
To jo, no.

Pak mám taky celou partu kámošů, kteří by si moc přáli být figurky v Člověče a dostat se rychle do domečku. Pořád se hádáme jestli se může v domečku přeskakovat. Podle mě blbost, musíš mít v domečku uklizeno a žádný skákání.

Z nějakého záhadného důvodu nechce být nikdo karty. Když jsem to navrhovala kámošce, tak řekla, že karty nebude, že stejně hrajeme pořád jenom Prší nebo Černýho Petra a že si nepřeje být součástí ani jednoho, což asi i chápu a mám pocit, že je na čase se naučit žolíky nebo spíš teda ten bridž.

Tak někdo je na hry, někdo na sušenky a někdo na hry se sušenkama a tomu bych pak doporučila tuhle čoko-kardamon srandu.



Nakoupit / navážit
  • 200g hladké mouky
  • 50g holandského kakaa
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • čtvrt lžičky jedlé sody
  • půl lžičky mořské soli
  • 150g vychlazeného másla
  • 110g cukru muscovado
  • 1 střední vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
1) Tak zvesela! Smícháme dohromady mouku, kakao, kardamon, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Teď do toho nastrouháme vychlazené máslo a zeptáme se jestli je něco lepšího než strouhat máslo. Já mám pocit, že spíš ne. Prsty to propracujeme, až nám z toho vznikne taková žmolenka.

2) Teď do směsi zamícháme cukr, přihodíme vejce a vanilkový extrakt a hněteme dokud se nám těsto nespojí. Nebojte, za chvíli se to spojí hezky. Teď těsto položíme na potravinovou folii, delší konec přehodíme i přes těsto a opatrně vyválíme z těsta šišku, asi 3cm v průměru. Šišku zabalíme do folie a hodíme tak na 20-30minut do mrazáku, aby se nám pak dobře krájela.

3) Troubu předehřejeme na 190˚C a plechy vyložíme pečícím papírem. Vesele taháme těsto z mrazáku a ostrým nožem ho rozkrájíme asi na 30 plátků. 



4) Pečeme 8-10 minut, sušenky trošičku nabudou, ale ne moc. Necháme je vychladnout na roštu a křupeme a ochutnáváme. Je dobré je nechat klidně i pár dní odležet v zavřené krabičce, aby se v nich kardamon hezky rozvinul.

Tak vybalte čaje, kávy, společenské hry a kamarády a všechno si to hezky užijte a dejte vědět kdo vyhrál a v čem a jestli vy v domečku přeskakujete.


Původní recept je z kuchařky Scandilicious Baking.

2 komentáře: