22. listopadu 2013












Večerní sushi



Sushi jako plán na večer zní dost dobře, co? No, já si to taky myslím, protože je celkem jasný, že rýže, řasa, ryba, zelenina, nakládaný zázvor, wasabi a sójovka jsou prostě super kamarádi a člověk se s nimi dost nasměje. 
Je fakt, že sushi v restauraci mě bavilo vždycky a kdyby mi to kreditka dovolila, tak mě tam uvidí jednou týdně minimálně. Dovedete si tedy asi představit moje nadšení, když jsem od Jany z Foodies Club VŠE - (https://www.facebook.com/FoodiesClubVSE) obdržela pozvánku na sushi workshop s Bárou Rektorovou a Yukim. Jdu. Teď. Hned. Okamžitě. A šla jsem. 

Tak je potřeba hned na začátek jasně říct, že workshop byl naprosto super. Bára i Yuki byli úplně naprosto super a atmosféra tam byla totálně naprosto super. Takže celkově super. Naprosto. 
Bára s Yukim přivezli celého lososa, kterého před námi Yuki naporcoval, z čehož jsem měla celkem silný zážitek a fakt mě to bavilo. A ta ryba! Krása.



Yuki tedy poctivě porcoval a Bára nám zatím vyprávěla, kde nakupují ryby a že oni je pro svoje účely kupují celé a také třeba, že tuňák se dřív v Japonsku na sushi vůbec nepoužíval a že to byla v podstatě odpadní ryba, která se vyhoupla díky chytrému marketingu. Na sushi se prý vyplatí se držet lososa. Já se ho tedy s radostí držet budu. Porcování a povídání tedy dost záživné. Moje nadšení ovšem vyeskalovalo když jsme přistoupili k praktické části workshopu, kdy každá skupinka nafasovala svůj kus lososa a nože a učili jsme se odříznout z masa kůži a podivnější části. Bára i Yuki při tom chodili mezi skupinkami a radili nám jak na to, aby se maso nepotrhalo a vypadalo hezky, jak správně držet nůž a co a jak. Kdykoliv jsme se mohli na cokoliv zeptat a prostě to byl úplně super trénink.


Když jsme se tak nějak prokousali okrajováním lososa, tak nám Yuki ukázal jak se dělají sashimi růžičky s wasabi lístkem a pak jsme si to všichni zase poctivě u stolečků vyzkoušeli. 



No moje nadšení a důležitost skutečně neznala mezí. Jako já tady roluju růže z plátků lososa a dělám lístek z wasabi? Jasný! Když jsme krájeli a rolovali, tak nám Bára rozdala kelímky se sójovou omáčkou a kdo měl zarolováno, tak mohl začít hodovat. Já a Terka jsme tedy rolovaly a hodovaly poctivě. Samozřejmě.











Ach, mňam, ten losos byl fakt dokonalost sama. Dala bych si ho teď znova. A zítra. A pozítří. A tak.
Další na řadě bylo Makisushi neboli úzké rolované sushi. Postup nám tentokrát ukazovala a vysvětlovala Bára. 



Maki jsme plnili lososem a okurkou a nebo jenom lososem a jenom okurkou. S Terkou jsme při rolování divoce plánovaly čím vším si sushi doma naplníme a nejvíc to asi vedlo avokádo. Dost, jdu vařit rýži nebo sním tu obrazovku.






Maki. Sashimi. Maki. Maki. Sashimi. Maki. Maki. Sashimi. Maki. Chci víc! Chcete taky, co? Tak nebudeme to prodlužovat, Bára a Yuki jsou prostě super učitelé, celý workshop byl naprosto výborně zorganizován a my si teď můžeme doma vesele rolovat, konverzovat a cpát se. No radost na všech frontách!


Určitě je zásadní se podívat na stránky Bářiny firmy Sushiqueen - http://www.sushiqueen.cz/, kde najdete všechny potřebné informace a bacha, pořádají i kurzy! Je tam také odkaz na blog, tak na to koukněte, je to moc zajímavá záležitost.

Tak sushi s vámi! Jo, a kus toho lososa nám zbyl, tak jsem si ho vzala domů a v půlnoci umíchala Fettuccine se smetanovou omáčkou a kousky lososa. No co na to říct hele, prostě tenhle večer dostal všechny moje palce nahoru. Mám čtyři. Mimochodem.

5 komentářů:

  1. Už jsem o téhle akci četla u Veroniky, muselo to být super. Škoda, že já se o tom vždycky dozvím, až když už je konec :D Každopádně všechno to suši vypadá úžasně :) Taky plánuju v nejbližší době vyzkoušet, ale kvůli vegetariánství jen s avokádem nebo okurkou. A mrkví :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Moniko, zkus si treba pridat foodies club VSE na fb, at ti to priste neutece)))) A jooo s tim avokadem, mrkvi a okurkou je to bozi a jeste jsem slysela o chrestu nebo sladky brambore na pare. Dej pak vedet jak to vyslo))

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za krásný článek a fotky, jsem ráda, že se Ti kurz líbil ;-) Těším se, že se zase někdy potkáme nad jídlem ;-)
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Báro, jasne, bylo to bomba)) Tesim se taky!))

      Vymazat
  4. Upřímně závidím :) Sushi je moje závislost

    OdpovědětVymazat