21. srpna 2013

Banánové sušenky



Víte jak je v Alence v říši divů ten králík s kapesníma hodinkama? Já totiž myslim, že se jmenuje taky Pospíšil a je to můj vzdálený příbuzný. Jemu to tiká, mně to tiká. Mám pocit, že někdo se prostě narodí se zvláštním darem nestíhat a pak už to v životě jen piluje a vylepšuje. Docela mě taky překvapuje, že jsem se dostavila včas na první kojení a přebalování a můžeme děkovat bohu, že tam nejela tramvaj, ale jenom náruč sestry, protože jinak by bylo vše ztraceno.  Prostě králičí problémy. Tik tik tik.
Tak jestli tenhle stav znáte a máte navíc pocit, že váš příbuzný je králík, tak jděte k troubě, otevřete ji a upečte si tyhle sušenky. A jestli tenhle stav neznáte a žijete v domnění, že vaši příbuzní jsou bez výjímky lidé, tak stejně jděte k troubě a upečte si tyhle sušenky. Čas prý počká. Chvíli.

No fakt, ty sušenky jsou měkoučká pecka a budete se chtít dělit, tak na to buďte připraveni. Plastové krabičky, jo?


Nakoupit / navážit
(asi na 20 sušenek)
  • 2 banány (oloupané a rozmačkané vidličkou na kaši)
  • 300g polohrubé mouky
  • 100g změklého másla
  • 90g třtinového cukru
  • 1 vejce (pokojová teplota)
  • 100g kvalitní hořké čokolády
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • půl lžičky soli
Postup
1) Tak začneme troubou na 200˚C a plechem vyloženým pečícím papírem. V jedné míse smícháme mouku, sůl prášek do pečiva a jedlou sodu.

2) V jiné větší míse si našleháme máslo s cukrem a postupně přidáváme vejce, vanilkový extrakt a banány dobře rozmačkané vidličkou. Ach, ty banány! Šleháme dokud se všechno nespojí a pak do toho přes síto prosejeme suchou směs z mouky, sody, prášku a soli. Krátce to promixujeme, aby se to všechno spojilo. Půjde to dobře!




3) Když máme spojeno, tak do těsta vařečkou přimícháme na kousky nasekanou čokoládu a teď už jen z těsta tvarujeme kuličky,velké asi jako golfový míček a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Nechte jim alespoň tak 8 cm rozestup. Těsto se trochu lepí, tak si k sobě můžete dát misku s vodou a před koulením si vždycky lehce namočit ruce.

4) Teď už to jen hodíme na 10-12 minut do trouby, sledujte je, každá trouba je zpracuje trochu jinak. Nejlépe to poznáte, když sušenku opatrně nožem nadzvednete a spodek bude lehce nazlátlý. Hotovka? Tak je necháme odpočinout na roštu a připravujeme se na ochutnávání.


Tak tahle banánová radost překoná všechno tikání a věřte tomu, že kamarádi vás za ně budou mít moc rádi. Hlavně ty králičí.

Sušence zdar!


Původní recept je z časopisu Gurmet.

5 komentářů:

  1. Nejlepší sušenky na světě!! ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky,
    chci se zeptat, není tam té mouky nějak moc? A potom, nebude to moc velké množství pro čtyřčlenou rodinu? Děkuji moc za odpovědi, vypadají báječně. Hledala jsem totiž recept bez ovesných vloček a těch moc není. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooj Markéto, recept je asi na 40 sušenek, takže klidně použij jenom půlku ingrediencí a budeš mít kolem 20:)

      Vymazat