21. srpna 2013

Banánové sušenky



Víte jak je v Alence v říši divů ten králík s kapesníma hodinkama? Já totiž myslim, že se jmenuje taky Pospíšil a je to můj vzdálený příbuzný. Jemu to tiká, mně to tiká. Mám pocit, že někdo se prostě narodí se zvláštním darem nestíhat a pak už to v životě jen piluje a vylepšuje. Docela mě taky překvapuje, že jsem se dostavila včas na první kojení a přebalování a můžeme děkovat bohu, že tam nejela tramvaj, ale jenom náruč sestry, protože jinak by bylo vše ztraceno.  Prostě králičí problémy. Tik tik tik.
Tak jestli tenhle stav znáte a máte navíc pocit, že váš příbuzný je králík, tak jděte k troubě, otevřete ji a upečte si tyhle sušenky. A jestli tenhle stav neznáte a žijete v domnění, že vaši příbuzní jsou bez výjímky lidé, tak stejně jděte k troubě a upečte si tyhle sušenky. Čas prý počká. Chvíli.

No fakt, ty sušenky jsou pecka a budete se chtít dělit, tak na to buďte připraveni. Plastové krabičky, jo?

Nakoupit / navážit
(asi na 40 sušenek)
  • 2 a půl banánu (oloupané a rozmačkané vidličkou na kaši)
  • 615g polohrubé mouky
  • 200g změklého másla
  • 270g třtinového cukru
  • 2 vejce (pokojová teplota)
  • 200g kvalitní hořké čokolády
  • lžička vanilkového extraktu
  • lžička prášku do pečiva
  • čtvrt lžičky jedlé sody
  • půl lžičky soli
Postup
1) Tak začneme troubou na 200˚C a plechem vyloženým pečícím papírem. V jedné míse smícháme mouku, sůl prášek do pečiva a jedlou sodu.

2) V jiné větší míse si našleháme máslo s cukrem a postupně přidáváme vejce, vanilkový extrakt a banány dobře rozmačkané vidličkou. Ach, ty banány! Šleháme dokud se všechno nespojí a pak do toho přes síto prosejeme suchou směs z mouky, sody, prášku a soli. Krátce to promixujeme, aby se to všechno spojilo. Půjde to dobře!



3) Když máme spojeno, tak do těsta vařečkou přimícháme na kousky nasekanou čokoládu a teď už jen z těsta tvarujeme kuličky,velké asi jako golfový míček a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Nechte jim alespoň tak 8 cm rozestup. Těsto se trochu lepí, tak si k sobě můžete dát misku s vodou a před koulením si vždycky lehce namočit ruce.





4) Teď už to jen hodíme asi na 10 minut do trouby, je to hodně individuální, tak si prostě zkuste jak to zpracuje vaše trouba. Upečené sušenky nechte vychladnout na roštu. Jo, a těch sušenek bude určitě přes čtyřicet, tak jestli máte doma dva plechy, tak si rovnou už připravte další várku. Bude to pecka!

A klidně si do těch sušenek přimíchejte co vás baví! Třeba ořechy nebo bílou čokoládu nebo klidně všechno najednou!

Tak tahle banánová radost překoná všechno tikání a věřte tomu, že kamarádi vás za to budou mít moc rádi. Hlavně ty králičí.
Pečení zdar!


Původní recept je z časopisu Gurmet.

5 komentářů:

  1. Nejlepší sušenky na světě!! ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky,
    chci se zeptat, není tam té mouky nějak moc? A potom, nebude to moc velké množství pro čtyřčlenou rodinu? Děkuji moc za odpovědi, vypadají báječně. Hledala jsem totiž recept bez ovesných vloček a těch moc není. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooj Markéto, recept je asi na 40 sušenek, takže klidně použij jenom půlku ingrediencí a budeš mít kolem 20:)

      Vymazat