8. července 2013

Zapečené lilky s mozzarellou a parmezánem



Někdy prostě věci neklapnou podle mých představ. Ta bota je mi malá, na tůře na Sněžku prší, tu soutěž jsem nevyhrála, ten kluk už mi nezavolal, tramvaj mi ujela, to kino jsme nestihli a ty klíče jsem si opravdu zabouchla. Tak to se prostě někdy stává. Někdo tyhle speciality řeší filmem a čokoládou, někdo zmrzlinou a lžičkou, někdo cigaretou a popelníkem a já většinou troubou a lilkem. Mně ten lilek takhle prostě dělá radost a když je slunce, tak mi dělá radost dvojitou a když si ho dá někdo se mnou, tak mi dělá radost trojitou a na to je pak malá bota nebo zabouchnutý klíče prostě krátký.

Tak nažhavte troubu a splín nesplín, poťte lilka!
















Nakoupit / navážit
  • 2 střední lilky
  • trocha hladké mouky (na obalování lilků)
  • olej na smažení (používá se arašídový, protože je bez chuti a zápachu, ale nijak zásadní to není)
  • půl větší cibule
  • 4 spařená a oloupaná rajčata nebo plechovku loupaných a krájených
  • hrst bazalky
  • 1 balení mozzarelly (na plátky)
  • kus strouhaného parmezánu
Postup
1) Tak naladíme úsměvy a jde se na to. Lilky nakrájíme na kolečka silná asi 2-3cm, lehce do nich vmasírujeme sůl a necháme asi tak půl hodiny vypotit. Hořkost se ztrácí a my se začínáme radovat.










2) Když je vypoceno, tak přebytečnou vodu vysajeme utěrkou a kolečka lilku lehce obalíme v hladké mouce. Teď olej na pánev, kolečka z obou stran osmažíme a papírovou utěrkou vysajeme přebytečný olej, ať to nekape a my jsme zdravější.

3) Teď je na řadě červená omáčka sugo. Cibulku necháme lehce zezlátnout v menším hrnci a přidáme k ní spařená, oloupaná a na malé kousky nakrájená rajčata nebo konzervu krájených a loupaných rajčat a přidáme část bazalky natrhané na menší kousky. Můžete to ještě lehce osolit a opepřit. Chvilku to celé necháme probublat, chutě se mísí a stáhneme z ohně.











4) Tak a teď už vesele vrstvíme do zapékací mísy. Na dno dáme trochu omáčky, a na ni lehce přes sebe vyskládáme kolečka lilku. Na lilky naskládáme pár plátků mozzarelly a navrch nastrouháme parmezán. a hodíme ještě trochu čerstvé bazalky. Takhle skládáme, dokud máme co, důležité akorát je, aby poslední vrstva nebyla mozzarella, ale jenom sugo a nastrouhaný parmezán. 

5) Nakonec trouba na 180˚C a pečeme asi 25 minut. Ježiš mňam!

Pro mě je teda tahle lilková nádhera naprostá vítězka a teď vidlička a talíř a jinak už je tak nějak všechno jedno. Užijte slunce, užijte lilek!


Autorem receptu je Emanuele Ridi.

2 komentáře:

  1. Lilek taky můžu no :D Zrovna o víkendu jsem si jím spálila patro...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tady to snad bude v poho, dá se to jíst i studený)))

      Vymazat