19. dubna 2013

Buráková polévka



Tak odmala všichni víme, že je lepší doma sedět a loupat buráky asi tak jako, že tři kříže jsou z bílýho kamení, na Okoř je cesta jako žádná ze sta, na bedně od Whiskey se stojí s dlouhou kravatou, v Montgomery bijou zvony a z celé jižní eskadrony nezbyl ani jeden muž. Slovo eskadrona mě vždycky dost bavilo, když jsem to zpívala dědovi v jeho nablýskaný Ladě po cestě domů. Co mě ale asi do patnácti dost mátlo byla ta Okoř. Za prvé je to divný slovo a taky ta bílá paní s šerifem v kostnici, ale hlavně jsem žila v domnění, že 'zesta' je jedno slovo. Prostě zesta. Dost jetej country rým. 
Jo a pak taky Disneyho past v Kačeřích příbězích! Teprve nedávno jsem zjistila, že kačeři přijdou když jsi v nouzi, když tě úzkost ze sna vzbouzí a že ZAVOLAT JEN stačí heslo "Kačer!" a ne, že DVA, NULA, PĚT stačí heslo kačer. Jako jsem dost zklamaná, že dva, nula, pět ve skutečnosti není tajný kačeří kód a ten song tak nějak ztrácí celý agentský náboj.
Když jsem tohle všechno vyprávěla mámě, tak mi řekla, že je to v pohodě, že její kamarád Zbyněk si zase celé dětství myslel, že zajíček v své jamce sedí sám, je ve skutečnosti zajíček Sven Jansen, který sedí sám. Asi Švéd. Ach jo, Zbyňku, úplně tě chápu.

Tak ty buráky budou nakonec asi ta nejlepší varianta a tahle polévka by mohla vyprávět. Je trochu pálivá a zatraceně dobrá a prý Africká. Tak to rozjeďte po africku!

Nakoupit / navážit
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • asi 3cm kousek zázvoru
  • čtvrt chilli papričky - Skotský Baret (kdybyste nesehnali, tak použijte jinou odrůdu a asi zvyšte trochu dávku, protože Baret pálí opravdu zásadně)
  • 250g oloupaných a krájených rajčat v plechovce
  • olej
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce burákového másla s kousky buráků (nejlepší je použít burákové máslo bez přidaného cukru - Countrylife nebo jiná zdravá výživa)

Postup
1) Tak tohle vás bude bavit. Nejdřív si uděláme extra pikantní pastu ze zázvoru, chilli, cibule a česneku. Jízda! Cibuli, česnek a zázvor nakrájíme na hrubo a přidáme nakrájený kousek chilli papričky.
















2) Tyčovým mixérem zběsile mixujeme, až nám z toho vznikne krásná pasta, ze které vám možná vyhrknou slzy z očí. Pokud si jako já chytře sáhnete do oka, tak vám vyhrknou zaručeně. 

3) V hrnci zahřejeme lžíci oleje, přidáme cibulovo-zázvorovo-česnekovou chilli pastu a vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Pasta začne krásně vonět a všechny chutě se propojí. Teď přidáme rajčata a zeleninový vývar, osolíme, lehce opepříme a zlehka vaříme asi 20 minut.

4) Všechno voní, tak přidáme burákové máslo a tyčovým mixérem všechno promixujeme do hladka. Tak celkem pecka, ne?

Tak myslím, že super agentské heslo 205 je teď celkem na místě a jo babi, fakt jsem vařila polívku s burákama. Afrika ve vaší kuchyni! Vedro, co?


Recept je z BBC Good Food : http://www.bbcgoodfood.com/

4 komentáře:

  1. Jo, to dobře znám. Moje sestra si taky nikdy nenechala vymluvit, že v písničce, kterou zpívali Šmoulové je" kdo se dotkne rukou, bod ztrácí, nechytat balón" a ne její "kdo se dotkne rukou, bod ztrácí, nešita balou"...:-)

    OdpovědětVymazat