11. dubna 2013

Banánový chleba s pekanovými ořechy



Minulou sobotu mi v zoo v Londýně jedna opice řekla, že ji jako už dost štvou stereotypy. Já jsem teda nejdřív úplně nechápala co tím myslí, tak běžela do rohu výběhu, zhoupla se na laně a bůhví odkud vytáhla obrázek z pexesa, na kterém byla vysmátá opice držící banán. "Tak už to chápeš?" Zeptala se mě. "Ne každá opice má ráda banány, například moje teta Nataša na ně byla alergická." 
Co vám budu vysvětlovat, stojíte v zoo, cpete se kešu v cukru a najednou tohle. Zmatení na místě. Tak co na to říct? Navíc ta opice byla fakt pekelně naštvaná. Tak jsem se teda osmělila a říkám: "Hele, to mě fakt mrzí, ale jestli tě to tak hrozně štve, tak ten banán prostě škrtni a já slibuju, že jestli najdu tu druhou kartičku, tak to tam škrtnu taky a je to vyřešený." To ji vyloženě nadchlo.
No, tak teď mám dost zásadní dohodu s anglickou opicí a trnu co po mně bude chtít hroch a pak taky tučňák. 
Tak s vámi až příště kluci, teď tady řešíme banány.

Banány − opice + chleba = správné rozhodnutí × 2     
Jo, banánové rovnice mi vždycky šly, tak si je zkuste taky a upečte si k nim tenhle chleba. Fakt!

Nakoupit / navážit
  • 75g másla 
  • 100g třtinového cukru
  • 125g hladké mouky
  • 100g celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 4 zralé banány (čím zralejší, tím lepší)
  • 50g pekanových ořechů (rozlomené napůl a nasucho opražených)

Postup
1) Držte se, protože tohle je nádhera. Úplně jednoduše. Banány rozmačkáme vidličkou a hodíme do mísy se vším ostatním. Jo! Všechno promixujeme a dobře spojíme a nakonec přimícháme pekanové ořechy.

2) Teď už tuhle voňavou banánovou nádheru přelijeme do vymazané a pečícím papírem vyložené formy a pečeme na 180°C asi 50 minut. Píchneme špejlí a jestli je čistá, tak je čas se radovat a váš banánový chleba je na světě!



Tak teď můžeme na chvíli hodit problémy opic za hlavu, protože jediné na čem doopravdy záleží je kde je nutella a nůž. Čokozuby!








Recept je z BBC Good Food : http://www.bbcgoodfood.com/

1 komentář: