10. března 2013


Polentový koláč s kozím sýrem, rajčaty a bazalkou



V Itálii má jedna paní v přesýpacích hodinách místo písku polentu. 
Se sype. 
Se divíš? Já vždycky. 
Minulý týden jsem šla koupit polentu a postavili mě před chladící box a že je to prý sýr. 
Se nesypal. Ani trochu.
No a po cestě zpátky jsem našla dopis a tam bylo tohle:

"Prosimtě opatři Lence elastickou nohu. Tvůj Andrej." 

Ježiš a jak jako vypadá elastická noha, Andreji? To by jako napadlo jenom nějakýho blázna, ne? A vzít ji mám kde? Tak píšu:

"Plán opravdu lehce exotický. Nechápu to. Amen."

a on:

"Provokovala Olinova leoparda, ego nevydrželo, tak atakoval."

Stala jsem se součástí konspirace? Já, která ani neví co je elastická noha? Kde vzal Olin leoparda a proč to proboha Andrej tak řeší? A Lenka jako nevykrvácela? Tohle je teda hodně divný.
Hele, tak mi dejte můj polenta sýr a já jdu domů.

Tak to se jako někdy stane, že člověk něco nepochopí. Jednu věc, ale chápeme všichni: Polenta je dobrá! Jo a nepotřebujete k ní mít ani elastickou nohu a ani leoparda, stačí rajčata, kozí sýr a bazalka a nebo prostě něco, co máte rádi. Úspěch zaručen.

Nakoupit / navážit
  • 240g polenty (Countrylife, Tesco ...)
  • 1/2 litru vody
  • asi 200 ml mléka (není nutné, ale mně ta polenta pak připadá tak nějak lepší)
  • čtvrt lžičky soli
  • 50g strouhaného Parmesanu
  • 115g měkkého kozího sýra
  • 2 hrsti cherry rajčátek
  • asi 40g sušených rajčat (prostě kolik se vám chce)
  • hrstka čerstvé bazalky
  • lžíce olivového oleje


Postup
1) Tak trouba na 190°C, koláčovou formu vymažeme trochou olivového oleje a jdeme na to.

2) Úsměv na tváři, protože tohle bude symfonie. Začneme s polentou, protože s tou je největší sranda. Uvaříme podle instrukcí na obalu, mějte po ruce horkou vodu navíc, ať můžete divoce ředit, kdyby to nějak podezřele rychle tuhlo. Já tam ještě přidávám trochu mléka, má to pak lepší chuť, tak to třeba taky zkuste. Mícháme, mícháme. Asi po 5 minutách přidáme nastrouhaný parmesan a bubláme a mícháme dál. Ruka bolí, co? Polenta tuhne skoro do nemíchatelna, tak jí klidně ochutnáme a když nic nekřupe, tak jí vylijeme (spíš teda vařečkou přendáme) do připravené formy. Moc to neprotahujte, tuhne to rychle. Ve formě vařečkou rozprostřeme, uhladíme a vydechneme. Teď do trouby, asi na 30 minut. Polenta bude na okrajích křupavá a prostě pečená.

3) Jak jsme rychle začali, tak taky rychle končíme. Vyndáme z trouby. Nadšení nezná mezí! Čas na kozí sýr, který rozetřeme na krustu. Na sýr vyskládáme cherry rajčátka a sušená rajčata a vrátíme do trouby na 5-10 minut. Rajčata se prohřejou a sýr krásně změkne. Jestli vám zbyl parmesan, tak klidně ještě navrch.

4) A je to tady! Vyndáme z trouby, lehce pokapeme olivovým olejem a posypeme bazalkou. Vůně! Zavolejte kamarády a rozkrojte!




Tak co, budou experimenty? Houby místo rajčat nebo kozí sýr nahrazen tomatovým základem? Dejte vědět a já vám zase dám vědět co a jak s tou elastickou nohou. Čestný hladový.

Recept je z aplikace 'Whole Foods Market Recipes'.

6 komentářů:

  1. ten určo stojí za hřích! :) snad seženu kozí sýr
    P.S. božský blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ahoj)) Urcite vyzkousej, stoji to za to:D Jsem moc rada, ze se blog libi!)) At se ti dobre vari))

      Vymazat
  2. Bomba, tohle udělám v týdnu k obědu! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já snad taky, už to tady dlouho nebylo:DD

      Vymazat
  3. Díky za recept a inspiraci :-) !! Koláč jsem zkoušela dneska a dopadl skvěle, určitě se k němu ještě vrátím :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj!)) Tak supr, mám radost, že se povedlo)))

      Vymazat