20. února 2013


Hráškovka



Ve světě lidí mě děda a strejda vzali s sebou na lusky. Chodíš po poli, mluvíš, sbíráš, vykusuješ hrášky. Ve světě hrášků je ale ticho a nikdo ani nedutá. Probíhá výuka a opakuje se na test. Většina hrášků doufá, že bude jenom kroužkovačka, ale ve skutečnosti se to ještě vůbec neví jistě, protože Hr. Ášková ještě vůbec testy nenapsala, protože Mhr. Ášek včera nečekaně dozrál a od té doby není v lusku dostatek místa a musí si požádat o větší.
Je to trochu stres. Žáci sedí a mlčí. 

1) V blízkosti lusků se můžeme koulet rychlostí: 
     a) 100 kulů/min
     b) 270 kulů/min
     c) 70 kulů/min

2) Když je půda úrodná, kveteme:
   a) od října do května
    b) od května do října
    c) nekveteme

3) Za každých okolností se musíme vyhýbat:
   a) obaleči hrachovému
    b) mandelinkám
    c) hrachovcům obecným

Ticho v lusku. Nikdo neví nebo se stydí. Hr. Ášková se nervózně pokuluje. 
Tyhle tři otázky budou v testu a je potřeba okamžitě požádat o nový lusk.

Ve světě lidí bublá hráškovka. Jak na ní?

Nakoupit / navážit
  • 500g mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 2 dcl mléka
  • lžíce másla
  • 1,5l zeleninového vývaru
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • ovesné vločky (kdo chce na zahuštění)
  • hrst máty
  • rohlíky (navrch)

Postup
1) Hráškovka je super kamarádka a bude vás bavit. Jednoduše! Do hrnce hodíme máslo, necháme chvíli rozpustit a přihodíme oloupanou a nakrájenou cibuli. Nemusíte ji krájet nějak dramaticky na jemno, bude se mixovat. Cibuli necháme zesklovatět.

2) Hrášek do akce! Půlku pytlíku přidáme k cibuli a přilijeme 1,5 litru zeleninového vývaru. Vaříme zhruba 15-20 minut, všechno změkne. Přilijeme mléko, opepříme, osolíme a přidáme mátu. Soli bude možná potřeba víc než obvykle, hrášek je slaďouš. Teď všechno rozmixujeme tyčovým mixérem. Pění, co? Hrášková vzteklina.

3) Na řadu přichází zbytek hrášku. Přihodíme do hrnce, přidáme muškátový oříšek a ovesné vločky a vesele vaříme zhruba 20 minut než hrášek změkne a vločky se rozpustí. Mezitím si na suché pánvi opečeme rohlíky na kostičky a nadšeně koukáme pod pokličku. Kdyby to bylo málo husté, tak víc vloček. Zelená symfonie.
Sběračka. Rohlíky. Spokojenost.

Odpovědi jsou B B A a zelená sluší zrzkám.


Za recept díky Lence K.

3 komentáře:

  1. hráškovou miluju :) vypadá moc hezky!

    OdpovědětVymazat
  2. Suprove napsano :-) Tvuj blog jsem objevila predevcirem a moc se mi libi. Diky Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Olgo, dekuju za chvalu a mam radost, ze se ti blog libi)) Sleduj dal a mej se super! H.

      Vymazat