20. února 2013


Hráškovka



Ve světě lidí mě děda a strejda vzali s sebou na lusky. Chodíš po poli, mluvíš, sbíráš, vykusuješ hrášky. Ve světě hrášků je ale ticho a nikdo ani nedutá. Probíhá výuka a opakuje se na test. Většina hrášků doufá, že bude jenom kroužkovačka, ale ve skutečnosti se to zatím vůbec neví jistě, protože Hr. Ášková ještě vůbec testy nenapsala, protože Mhr. Ášek včera nečekaně dozrál a od té doby není v lusku dostatek místa a musí si požádat o větší.
Je to trochu stres. Žáci sedí a mlčí. 

1) V blízkosti lusků se můžeme koulet rychlostí: 
     a) 100 kulů/min
     b) 270 kulů/min
     c) 70 kulů/min

2) Když je půda úrodná, kveteme:
    a) od října do května
    b) od května do října
    c) nekveteme

3) Za každých okolností se musíme vyhýbat:
    a) obaleči hrachovému
    b) mandelinkám
    c) hrachovcům obecným

4) Součástí našeho květu není:
    a) člunek
    b) křídla
    c) pelíšek

Ticho v lusku. Nikdo neví nebo se stydí. Hr. Ášková se nervózně pokuluje. 
Tyhle tři otázky budou v testu a je potřeba okamžitě požádat o nový lusk.

Ve světě lidí bublá hráškovka. Jak na ní?

Nakoupit / navážit
  • 900g mraženého hrášku (600g rozmixovat a 300g nechat vcelku)
  • 2 cibule
  • 200ml mléka
  • lžíce másla
  • 1,7l zeleninového vývaru
  • půl lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • hrst máty
  • smetana na vaření (kdo chce na ozdobu)



Postup
1) Hráškovka je super kamarádka a bude vás bavit. Jednoduše! Do hrnce hodíme máslo, necháme chvíli rozpustit a přihodíme oloupanou a nakrájenou cibuli. Nemusíte ji krájet nějak dramaticky na jemno, bude se mixovat. Cibuli necháme zesklovatět.




2) Hrášek do akce! 600g hrášku přidáme k cibuli a přilijeme 1,7 litru zeleninového vývaru. Vaříme zhruba 15-20 minut, všechno změkne. Přilijeme mléko, opepříme, osolíme a přidáme mátu. Soli bude možná potřeba víc než obvykle, hrášek je slaďouš. Teď všechno rozmixujeme tyčovým mixérem.

3) Na řadu přichází zbytek hrášku. Přihodíme do hrnce a přidáme muškátový oříšek. Zelená symfonie.

























Odpovědi jsou B B A C a zelená sluší zrzkám.

Za recept díky Lence K.

3 komentáře:

  1. hráškovou miluju :) vypadá moc hezky!

    OdpovědětVymazat
  2. Suprove napsano :-) Tvuj blog jsem objevila predevcirem a moc se mi libi. Diky Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Olgo, dekuju za chvalu a mam radost, ze se ti blog libi)) Sleduj dal a mej se super! H.

      Vymazat