6. ledna 2013


Domácí muesli



Balvany jsou těžký. Většinou to odnese tráva nebo hlína. Odnese? Snese? Spíš leží, bych řekla.
A pak ty šutry na srdci nebo v žaludku. Máte? Znáte? A snesete nebo odnesete? A kdyžtak teda kam?

Tak tady ale ladíme na lehkou notu s vločkou. Vločka ovesná, vločka sněhová, vločka z papíru. Všechny lehký a všechny kamarádky. Tak pojďme radši čarovat s vločkou než se tahat s balvanem.


No tak to muesli je první kouzlo. Upečená ovesná vločka krásně voní, skvěle chutná a prostě vás bude bavit. A tu papírovou si střihněte v mezičase! 

Nakoupit / navážit
(suroviny na 4 porce, ale klidně zdvojnásobte nebo ztrojnásobte do zásoby. vydrží!)
  • 200g ovesných vloček
  • 20g dýňových semínek
  • 20g slunečnicových semínek
  • 40g nasekaných oříšků (cokoliv vás baví - pekan, mandle, vlašák, lískáč, para... kdyžtak se raďte s veverkama)
  • 1 lžíce másla
  • 20g medu
  • 80g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky, fíky, křížaly, banány... jeden druh nebo víc? vybírejte, kombinujte, hrajte!)

Postup
1) Od začátku do konce je to hra. Prostě to rozjedeme a mícháme a užíváme si, že pravidla nejsou. 
Pekáč a pečící papír a trouba na 160°C. Ořechy nasekáme. Teď do mísy vločky, dýňová a slunečnicová semínka a ořechy k nim a necháme je čekat. 

2) Máslo s medem rozpustíme na mírném ohni. Máslo s medem nádherně voní. To je fakt. Promícháme, spojíme a v tekutém stavu s tím polijeme vločkovou směs. Tasíme vidličku a dobře promícháme, aby se té dobroty napila každá vločka. 

3) Na řadu přichází trouba a plech. Směs rozprostřeme na plech s pečícím papírem a už teď vidíme, že to zatraceně dobře dopadne. Tak úsměv. 
Prostřední příčka v troubě a pečeme asi 20 minut dozlatova. Občas otevřeme a promíchneme, případné hrudky zneškodníme. Upečené, zlaté a voňavé vločky pak necháme vychladnout.

4) Ovoce se nudí? Tak nakrájet a přimíchat!
Je to pecka? Je! 









Tak hele nechci nic řikat, ale mám pocit, že Emco teď oproti nám kope za Horní Dolní. 
Co mueslíte?



Recept je z časopisu Gurmet.

2 komentáře:

  1. Nechci nic říkat, ale již docela dlouho na muesli čekám........................

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a kdo to má vědět když se nepodepíšeš?))) Asi hlavně s ovocem, co?

      Vymazat