18. prosince 2012

Vánoční olivový olej



Málo slov zní tak hezky jako OLIVA. Pusa do o, špička jazyku na horní zuby, lehký úsměv, horní zuby na dolní ret, otevřít a oliva je venku. 

Některé věci jsou v háji. Tak já bych si přála, aby většina z nich byla v tom olivovém. Ať tam na mě klidně počkají a já až půjdu kolem, tak se tam pro ně stavím. Asi takhle. Budu mít šedou hlavu a šaty na zem a s košíkem v ruce budu chodit hájem a všechny si je postupně posbírám. Pak si lehnu pod olivovník a budu poslouchat co nového v háji. Je tam celkem plno, pořád tam někdo někoho nebo něco posílá. Prosimvás, tak si tam ty věci taky dojděte vyzvednout. Ale asi až pak, teď ještě není čas a prý jim to tam zas tak nevadí.
Teď si můžete užívat něco, co v háji už bylo. Tekutá oliva! Okořeňte vánočně a slibuju, že vám za to pohladí bříška.



Nakoupit / navážit
(na půl litru oleje)
  • 500ml kvalitního olivového oleje (bacha, bacha, třeba olivový olej "Albert Quality Extra Virgin" získal v dTestu nejlepší hodnocení a chuť i cena dost fajn)
  • 5 hřebíčků
  • 4 skořice 
  • lžička vanilkového cukru
Postup
1) Tady jenom házíme a zaléváme. Prostě trychtýřem cukr do lahve, aby měla skořice měkký dopad. Skořice skáče a hřebíček hned za ní. Teď zalijeme olejem a špunt. Lahev alespoň na týden do chladu a pak se všechno uvidí. Klidně jako dárek! Vánoční, co?
Taková pečená červená řepa by ho mohla dost ocenit, ale salát určitě taky nepohrdne. Ach, a voní!

Žádné komentáře:

Okomentovat