14. prosince 2012

Vaječňák



Lidi kolem Vánoc pijou vejce. "Dáš si panáka vajec?" "No jasně, dám." Zkuste se takhle někoho zeptat.

Ale vážně. U prababičky Š. jsem chodila vybírat vajíčka z kurníku. To znáte? Člověk vezme ošatku a hledá ve slámě. Já teda chodila i s klackem, protože mě slepice tak nějak celkově dost děsí. Odmala. Jo, ale hlavně žijou 24 hodin denně v domnění, že kdokoliv přijde do výběhu, tak jim něco nese. Slepičí atak. Klov. Útěk.

No a pak jsem byla trošku starší. Město a prababička M.! Město, prababička M. a domov důchodců. Město, prababička M., domov důchodců a skříňka u okna. Město, prababička M., domov důchodců, skříňka u okna a VAJEČŇÁK! No fakt tam byl. A byly tam taky Bonpari. Hrozně starý dědové Bonpari. Vaječňák byl ale junior a tak mezi námi vzniklo přátelství.

A teď je to nějak o 14 let dál. A já vždycky před Vánocemi sedím v koupelně, ve vaně ledová voda a v ní hrnec a v něm já míchám kamaráda vaječňáka. A vzpomínáme spolu. Tak hele byla by škoda, kdybyste si nezavzpomínali taky. Vzkaz v láhvi!


 Nakoupit / Navážit
 (na litr a půl vaječňáku)
  • 8 žloutků
  • 1 Salko
  • 500ml tuzemáku
  • litr plnotučného mléka
  • 20g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
Postup
1) Pokud nemáme jiné lahve, tak začneme tím, že vypijeme tři piva Bernard (doporučuji černé). Lahve pak vymyjeme a startujeme akci vaječňák. Žloutky s cukry utřeme do pěny, přimícháme Salko, pořádně promícháme a přilijeme mléko. Všechno spojíme! Krásná hmota! Je čas se kamarádit.

2) Teď vlijeme do hrnce se silným dnem a mícháme a mícháme a zahříváme a mícháme. Vaječňák začne houstnout a lehce pěnit. To je v pohodě, ale neměl by se vařit. Až budete mít pocit, že má našlápnuto na var, tak odstavte.

3) Teď napustíme hrnci studenou lázeň. Stále mícháme a směs se zběsile chladí. Nepolevujeme a vzpomínáme, co se nám kdy stalo hezkého. To všechno v tom vaječňáku pak bude.
Chladný vaječňák chce rum a i s rumem do chladu minimálně na 2 hodiny. Takže čaj a peřina? 

4) Na řadu přichází lahve. Na lahev trychtýř a na trychtýř jemné sítko. Sběračkou plníme, sítko zachytává a trychtýř to jistí. Nakonec špunt a radost. V chladu vydrží fakt dlouho. Tak darujte se, veselte se. 


Recept je z kuchařky "Jak se vařilo a vaří v Nové Pace."

4 komentáře: