10. listopadu 2012

Quiche s kozím sýrem, bramborami a cibulí



Sedím u knihy. Co to sakra pořád skřípe? Nikde nic. Skřípe mi v mozku asi. - skříp - skříp - skříííp. 
Tak dost. Vstanu a za mnou stojí strach. Ježiš. Lekla jsem se ty jo. Pojď se mnou holko, něco ti ukážu. Tak jdeme do sklepa. Neptám se. Koukám. Najednou je pryč, ale stojí tam tři další. 
špendlík.
kniha.
jed na krysy.

Špendlík: Já trnu přátelé. Z krve je mi na zvracení. Co když někoho píchnu a on vykrvácí doháje? Přitom sem vegoterián a pakifista.

Kniha: Chtěl jsi nejspíš říct "vegetarián a pacifista". Nejsem na tom o nic lépe. Tak si vezmi například, kdybych někomu omylem spadla na hlavu. Jsem tlustá. To by byla okamžitá smrt, kamaráde.

Jed na krysy: Já z vás chcípnu. Strachujete se jako malý a já sem na tom z nás tří nejhůř. Co když mě sní pes, kočka, myš, dítě? Co když si mě někdo splete s práškem na hlavu? Hned je po nich.

Ticho. Strachy rostou. Jsou obří. Tři oči. 

"Tak dost hele." řeknu zase já. "Já se sice bojim kdejakýho skřípání, ale tohle je moc." Beru nůž,  skočim na strachy a vydloubnu jim oči. Ha! A mám vás!

Byl Halloween přece. Tak jsme si z nich upekli koláč.

Tak jak se dělá koláč ze strachu?

Nakoupit / navážit
  • 250g chlazeného těsta na quiche (třeba Tesco)
  • 25g másla
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 cibule (nakrájet na kolečka)
  • 1 středně velká brambora (oloupat a na plátky)
  • 2 stroužky česneku (rozdrtit plochou nože a nakrájet najemno)
  • 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu (klidně víc!)
  • 140g kozího sýra (rozdrobit na kousky)
  • 3 vejce 
  • 200g zakysané smetany 
  • 1 pytlík rukoly - kdo chce chroupat vedle (všichni!)
  • 500g obyč fazolí (na kvalitě nezáleží, jíst se nebudou)

Postup
1) Trouba na 190˚C  klasika nebo na 170˚C horkovzdušná. Těstem vyložíme formu na koláč, jde to krásně, tak si to užívejte. Okraje zastřihneme nůžkami. Je něco lepšího než stříhat těsto? Ne. Z odstřihnutého těsta si ještě můžete vyválet kuličku a s ní zatlačit těsto do okrajů formy, kde to třeba prstama tak dobře nejde. Dáme na 30 minut vychladit. 

2) Teď formu s vychlazeným těstem vyložíme pečícím papírem a nasypeme do ní fazole.


3) Držíme smích a šoupnem do trouby na 15 minut. Potom sundáme pečící papír a fazole a pečeme do zlatova dalších 5 minut. Vyndáme a necháme někde odpočinout.

4) Jdeme na zbytek! Ve větším hrnci zahřejeme máslo a olivový olej a přidáme cibuli a brambory. Vaříme pozvolna 10-15 minut. Občas promícháme. Všechno změkne. Pak osolíme a opepříme a přidáme tymián a česnek a vaříme ještě tak 3 minuty. Potom hodíme do formy a na to rozdrobíme kozí sýr. 

5) Teď rozmixujeme vejce a zakysanou smetanu, můžeme ještě trochu osolit a opepřit a nalijeme do formy. Pečeme 30-35 minut. Quiche bude lehce nazlátlý a uprostřed pevný.

6) Můžete ho jíst teplý nebo studený, s rukolou nebo bez. Oči taky.


A kdo statečně bojoval a z jeho strachu je teď slepé splasklé něco, přihodí ještě tenhle bonus.

Sousedovy prsty



Nakoupit / navážit
  • 100g krupicového cukru
  • 100g másla (klidně trochu víc)
  • 2 žloutky
  • 200g hladké mouky
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 20 mandlí (spařit a oloupat)
Postup
1) Prsty jsou pohoda. Všechny ingredience (kromě mandlí) hodíme do mísy a elektrickým mixérem s metlami mixujeme dokud se nám to všechno nespojí v jeden kus těsta.

2) Teď už si jen z těsta děláme kuličky velké asi jako golfový míček a z nich pak tvarujeme prsty, které pak pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Nechte jim místo, trochu se nafouknou. Bude jich asi 20. Do každého prstu pak ostrým nožem vyřežeme klouby a dáme nehet. 


3) To bylo vtipný, ne? Teď troubu na 180˚C normal a 160˚C horkovzdušná a prsty na 30 minut do lednice vychladit a pak do trouby na 10-12 minut. Pak ven a necháme vychladnout.

Nezapomeňte nabídnout prarodičům. A jejich sousedům.




˜ Oba recepty jsou z BBC GoodFood - http://www.bbcgoodfood.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat