5. listopadu 2012

Karamelový cheesecake



Jo, tak už je to jasný! Kdybych si teď stavěla barák, tak si ho postavím ze zázvorových sušenek, žervé a karamelu. Jojo fakt. Večer bych za sebou zabouchla zázvorové dveře, skočila na zázvorovou postel a přikryla se žervé dečkou. Ráno pak karamel bazén a nic víc už nepotřebuju. Stavte se klidně.

Tenhle dort prostě vede. Budete ho milovat a budete milovat sebe, že jste ho zvládli a budou vás milovat i ostatní, když jim kousek přinesete. Když.

Všechno začíná u drcení, budete se smát, cpát se sušenkama a potit se. Pak další sranda u nejlepší směsi z kartonu žervé (jo!) a následné urputné sledování trouby. Dorazíte to karamelem. Půjdete spát vyčerpaní, ale naprosto šťastní. Můj slib.

Nakoupit / navážit
* původní recept je v amerických 'cups'. Já je doma mám, protože jsem převáděcí loser, tak jsem jela podle nich. Koho ale převody neděsí natolik, že by si chtěl prostrčit váhu nosní dírkou do mozku a pak hlavou zoufale bušit o troubu, ať směle přepočítává. Adepti na bušení můžou zakoupit cups v Tesco 'My' kuchyňských potřebách (kolem 100 Kč)

krusta
  • špetka soli
  • 60g másla (klidně trochu víc, uvidíte jak to půjde)

náplň
  • 450g žervé
  • 1 1/3 cup krupicového cukru (klidně méně, karamel to dožene)
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (doporučuju Marks & Spencer)
  • 2 velká vejce
  • 2 cup + 2 polévkové lžíce 40% šlehačky 
  • 1 čajová lžička citronové kůry (kdo chce, je tam dost výrazná)

karamel
  • 1/2 cup krupicového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce kukuřičného sirupu (třeba Country Life - kolem 50Kč)
  • 1/3 cup 40% šlehačky 
  • 30g másla
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup
1) Trouba na 180˚ C, dortová forma, plus přibližně stejně velká nádoba na vroucí vodu, která se dá při pečení na spodní příčku v troubě, aby chessecake nějak zásadně nepopraskal a teplo se dobře rozprostřelo.

2) Sušenky rozdrtíme jak to jen jde a smícháme s hnědým cukrem, solí a rozehřátým(!) máslem. Všechno pořádně promícháme a spojíme a pak prsty natlačíme na dno a stranu formy. Tohle může chvíli trvat, ale v klidu, kdyby nedrželo, tak prostě přidáte máslo a jedete dál. Teď do trouby na 10-15 min. Vytáhnout a vychladit.

3) Žervé a krupicový cukr mixujeme 3-5 min, aby to bylo lehké a nadýchané. Pak přidáme sůl a vanilkový extrakt a mixujeme než se všechno dobře smíchá. Další přidáme vejce, po jednom a jakmile máme krémovou a jemnou strukturu, tak přidáme šlehačku a citronovou kůru a mixujeme do krémova. Nespěchejte.

4) Náplň nalijeme do vychladlé formy s krustou a na spodní příčku v troubě dáme nádobu na vodu, kterou přibližně z poloviny naplníme vroucí vodou. Dortovou formu pak dáme na horní příčku a pečeme 50-60 min. Cheesecake zhnědne a nafoukne se. Čas na smích! Hotový bude až bude mít pevný střed. Necháme ho ještě 40 min dojít v lehce pootevřené vypnuté troubě. Vyndáme z trouby a ještě nejméně 4 hodiny necháme zchladnout. Přes noc je to lepší, nebraňte se spánku.

5) Cheesecake se chladí, tak je čas na karamel. Cukr, vodu a kukuřičný sirup dáme do menšího hrnce a přivedeme k varu. Tady začíná panika, divně to pění, ale to je v pořádku. Jednou, dvakrát promícháme  a necháme zhnědnout. Jakmile má karamel požadovanou barvu, tak ho stáhneme z plotny a ihned(!) přidáme máslo a šlehačku. Pění to! Mícháme! Pořádně. Přidáme sůl a zase mícháme. Nalijeme do misky a přikryjeme potravinářskou folií. Přes noc je to nejlepší.     postel. hned. teď.

6) Je ráno. Karamel je tuhý, tak ho klidně rozehřejeme ve vodní lázni a nalijeme na dort. M.Ň.A.M. 


7) Necháme ještě chvíli ztuhnout v lednici a servírovat potom můžeme s pár zrnky mořské soli. Ach!

Vydrží v lednici až 4 dny. Spíš ne. 


˜ Autorkou receptu je joy the baker - http://joythebaker.com/ (Salted caramel cheesecake pie)

Žádné komentáře:

Okomentovat