24. listopadu 2012

Dýňová polévka



Dýně ve mně! Já a moje dýně máme divnou dohodu. Já na ni s nožem a ona na mě s láskou. Já ji rozsekám a ona mě zahřeje. Je divná? No tak neasi, je to dýně. 

Tak píšu, abych vám navrhla uzavřít podobnou dohodu s vaší dýní. Jsem divná? No tak neasi, kamarádim se s dýní. Bude to stát chvíli přemlouvání, ale vyjednávejte, smlouvejte, přemlouvejte. Je tvrdohlavá. To víme. Ale chutná nejlíp. To víme taky.
Tak hodně štěstí a sněz dýni a bude i zdraví.

Nakoupit / navážit
  • 1kg dýně Hokkaido (klidně ale přidejte víc vody a hoďte tam dýně víc)
  • 2 cibule
  • kousek zázvoru (nebát se a přihodit!)
  • 700ml zeleninového vývaru (klidně víc)
  • 1 šlehačka
  • hrst dýňových semínek
  • asi 3 lžíce olivového oleje
  • špetka šafránu

Postup
1) Vezmeme ten největší nůž nebo sekáček co máme. Následuje úklid dětí, psů, koček, papoušků a křečků do jiné místnosti. Dýni rozsekneme, vydloubeme semínka a sekáme na menší části (loupat se nemusí, u Hokkaido šlupka změkne). Jde to ztuha, bolí vás ruka, ale sekejte. Lepší terapie neexistuje.













2) Dýně je nasekaná, tak nakrájíme cibuli a zázvor tak nějak na jemno a v hrnci zahřejeme 2 lžíce olivového oleje.
Olej se potí, volá o pomoc, tak mu hodíme cibuli a zázvor na zchladění. Cibuli necháme zesklovatět asi 5 minut, zázvor ať si dělá co chce. 

3) Dýně se těší, tak jí tam hodíme taky a vaříme všechno asi 8-10 minut. Občas promícháme. Dýně bude na měkko. Cibule v kombinaci se zázvorem ji hrozně dojímá.

4) Čas na vývar! Vroucí vodu (700ml nebo víc) nalijeme do hrnce k dýni a rozdrobíme do ní kostku (nebo víc) zeleninového bujónu. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Nadšeně bubláme tak 10 minut než dýně úplně změkne, aby se pak dala dobře mixovat.

5) Všechno se vaří, tak nesedíme a pražíme dýňová semínka na lžíci až dvou olivového oleje. Začnou vonět a sem tam vyskakovat z pánve. Uprchlíky předem upozorním, že budou snědeni a taky to taky je.

6) Šlehačka kdy? Teď! Do hrnce a ještě to nechte rychle povařit. Přidejte šafrán. Teď tyčový mixér a mixujeme dohladka. Pak už jen sběračka, talíř a navrch semínka. Ke štěstí to stačí. Čestný dýňový.

Jo a koho by nudila klasika, může naladit orient s kari pastou do základu, bez cibule a kokosový krém místo šlehačky.

1 komentář:

  1. Pěkný fotky. A ten recept asi vyzkouším, vypadá to dobře. Petr Č.

    OdpovědětVymazat