24. listopadu 2012

Dýňová polévka



Dýně ve mně! Já a moje dýně máme divnou dohodu. Já na ni s nožem a ona na mě s láskou. Já ji rozsekám a ona mě zahřeje. Je divná? No tak neasi, je to dýně. 

Tak píšu, abych vám navrhla uzavřít podobnou dohodu s vaší dýní. Jsem divná? No tak neasi, kamarádim se s dýní. Bude to stát chvíli přemlouvání, ale vyjednávejte, smlouvejte, přemlouvejte. Je tvrdohlavá. To víme. Ale chutná nejlíp. To víme taky.
Tak hodně štěstí a sněz dýni a bude i zdraví.

Nakoupit / navážit
  • 1kg dýně Hokkaido (klidně ale přidejte víc vody a hoďte tam dýně víc)
  • 2 cibule
  • kousek zázvoru (nebát se a přihodit!)
  • 700ml zeleninového vývaru (klidně víc)
  • 1 šlehačka
  • hrst dýňových semínek
  • asi 3 lžíce olivového oleje
  • špetka šafránu

Postup
1) Vezmeme ten největší nůž nebo sekáček co máme. Následuje úklid dětí, psů, koček, papoušků a křečků do jiné místnosti. Dýni rozsekneme, vydloubeme semínka a sekáme na menší části (loupat se nemusí, u Hokkaido šlupka změkne). Jde to ztuha, bolí vás ruka, ale sekejte. Lepší terapie neexistuje.













2) Dýně je nasekaná, tak nakrájíme cibuli a zázvor tak nějak na jemno a v hrnci zahřejeme 2 lžíce olivového oleje.
Olej se potí, volá o pomoc, tak mu hodíme cibuli a zázvor na zchladění. Cibuli necháme zesklovatět asi 5 minut, zázvor ať si dělá co chce. 

3) Dýně se těší, tak jí tam hodíme taky a vaříme všechno asi 8-10 minut. Občas promícháme. Dýně bude na měkko. Cibule v kombinaci se zázvorem ji hrozně dojímá.

4) Čas na vývar! Vroucí vodu (700ml nebo víc) nalijeme do hrnce k dýni a rozdrobíme do ní kostku (nebo víc) zeleninového bujónu. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Nadšeně bubláme tak 10 minut než dýně úplně změkne, aby se pak dala dobře mixovat.

5) Všechno se vaří, tak nesedíme a pražíme dýňová semínka na lžíci až dvou olivového oleje. Začnou vonět a sem tam vyskakovat z pánve. Uprchlíky předem upozorním, že budou snědeni a taky to taky je.

6) Šlehačka kdy? Teď! Do hrnce a ještě to nechte rychle povařit. Přidejte šafrán. Teď tyčový mixér a mixujeme dohladka. Pak už jen sběračka, talíř a navrch semínka. Ke štěstí to stačí. Čestný dýňový.

Jo a koho by nudila klasika, může naladit orient s kari pastou do základu, bez cibule a kokosový krém místo šlehačky.

2 komentáře:

  1. Pěkný fotky. A ten recept asi vyzkouším, vypadá to dobře. Petr Č.

    OdpovědětVymazat
  2. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchodujte kdekoliv Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat